Magazin

Bane Ivković: Serija me je lično pogodila, Dačiću je bolje da ćuti, Sloba nikada nije imao pištolj uz sebe

ivkovic-bane

Branislav Bane Ivković, nekadašnji visoki funkcioner SPS, gostovao je jutros na televiziji povodom emitovanja serije Porodica koja je izazvala veliko interesovanje za sada već istorijske događaje od pre 20 godina – hapšenje Slobodana Miloševića.

On je u gostovanju na TV Pink kao akter tih događaja govorio šta se dešavalo u Vili Mir na Dedinju, u domu Miloševića, u najkritičnijim trenucima.

Na opasku voditelja da je Ivica Dačić rekao da je država platila seriju u kojoj se ismevaju Sloba i Đinđić, Ivković je odmah podigao ton:

– A kažite Ivici Dačiću zašto je držao gradski odbor u vreme kad je cela Srbija znala da sam ja za govornicom rekao šta se događa pred Slobinom vilom i poveo svih 37 poslanika…

Branislav Bane Ivković, nekadašnji visoki funkcioner SPS, gostovao je jutros na televiziji povodom emitovanja serije „Porodica“ koja je izazvala veliko interesovanje za sada već istorijske događaje od pre 20 godina.

Ivković je jutros u jutarnjem programu TV Pink na samom početku gostovanja rekao da ga je ova serija lično mnogo pogodila a najviše ono s pištoljem jer ga Slobodan nikad nije držao uz sebe.

– Nazvao sam Miloševića, pitam: „Predsedniče, gde ste?“ On odgovara da je u vili „Mir“. Odlazim tamo, dajem telefon Miloševiću da se čuje s novinarima kojima izgovara onu čuvenu rečenicu: „Evo me kod kuće, s drugovima pijem kaficu…“

Kaže da niko nije saznao šta se desilo s pištoljem iz spavaće sobe Miloševićevih:

– To je bio crni pištolj. Video sam Miru kako otvara noćni ormarić i vadi oružje. Milošević i ja smo u tom trenutku razgovarali ispred njihove sobe o zahtevu Čedomira Jovanovića da se počne sa pregovorima. Mira mi je očima i glavom pokazivala da ćutim. S crnim pištoljem je izašla iz sobe. Gde ga je odnela, kome ga je dala, ne znam. Znam da to nije pištolj kojim je Marija pucala ispred vile „Mir“.

Prisećajući se dana uoči hapšenja, opsade vile „Mir“, u kojoj je živela tada najmoćnija porodica u Srbiji, Ivković je otkrio malo poznate detalje o Legijinom poslednjem raportu bivšem predsedniku države, o funkcionerima SPS koji su se razbežali i koji Miloševiću nisu hteli da odgovore na telefonski poziv.

– Slavica i ja bili smo do kraja dok Slobodan nije otišao u zatvor – rekao je Ivković dodavši da je Toma Fila došao znatno kasnije jer je bio u Grockoj.

– Slobodan mi je rekao da ga zovem jer on sam nije mogao da ga dobije.

Ivković je ispričao da je Filu dobio preko njegove žene Vesne i da ih je probudio u Grockoj.

– Čovek je u pola noći ustao, spakovao se i došao za sat vremena – rekao je Ivković.

On je rekao da serija pokazuje da je interesovanje za te događaje i veliko te da je činjenica da je Slobodan, mrzeli li ga ili voleli, bio istorijska ličnost koja je obeležila jednu izuzetno tešku epohu za ovu zemlju i narod.

– Više od pola Srbije sedelo je ispred ekrana i moglo da vidi Slobodana na jedan drugi način – rekao je Ivković dodavši da je Miloševiću jedini cilj bio da spase ljude u vili i oko nje jer je tamo bilo 15-20.000 ljudi.

– U petak oko pola pet, dok je trajala sednica parlamenta, pozvao me je Milošević. Rekao je da se dešavaju neke čudne stvari ispred njegove kuće.

Tamo je bilo sedam džipova i dva saniteta. Njega je posebno iznervirao dolazak tih saniteta jer, šta će oni tamo. Nas 37 poslanika iz SPS izašlo je iz sale i krenulo ka Dedinju.

– Ne da nije imao kod sebe, nego mu napamet nije padalo – rekao je Ivković dodavši da su uz Miloševiće jedini do kraja ostali on i Slavica (Đukić Dejanović).

On je nastavio sebe da bira za predsednika GO i svoje potpredsednike i tek je onda došao i posle slikanja nestao! Gde je nestao, neka kaže a ja znam gde je otišao!

– Bolje mu je da ćuti, bolje neka ćuti! On je deo one ekipe koju je Mira Marković namestila da me izbaci iz SPS jer je ona želelea da vlada sa SPS – rekao je vidno uzrujan Ivković.

– On je sa tim istim DOS napravio vladu 2004, sa tim istim Koštunicom koji nas je najviše slagao – rekao je Ivković kog je pomen Dačićevog imena načas izbacio iz takta.

– Ja Zorana razumem, on se pravdao ekonomskim interesima a Kolin Pauel je naredio da Slobu isporuče – rekao je Ivković i dodao: A Koštunica nas je primao i obećao da ga neće isporučiti…

Ja sam pred 100.000 ljudi rekao da imam obećanje…

Jedan dečko me na ramenima držao tada i molio sam ljude da se raziđu – prisetio se Ivković događaja od pre dve decenije, pišu beogradski mediji.

Čeda Jovanović se na trenutak vratio na fabrička podešavanja: Milošević bio naoružan, ali ne i lud!

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

149 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
149 Shares
Copy link