Srbija Vesti

Preminuo Mihalj Kertes, jedan od omiljenih i najbližih saradnika Slobodana Miloševića

kertes
Foto: E-Stock/djordje kojadinovic

Dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije Mihalj Kertes preminuo je u 75. godini života.

Kertes je rođen 29. avgusta 1947. godine u Bačkoj Palanci u tadašnjoj FNRJ.

Kao dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije, navodno je obezbeđivao logističku i finansijsku podršku za razne tajne operacije tadašnjeg režima.

Tokom prve decenije 21. veka, nakon 5. oktobra, bio je osuđivan, optuživan, ali i svedok u nekoliko suđenja.

Završio je osnovnu i srednju školu Višu školu za upravljanje, smer socijalni rad u Bačkoj Palanci.

Počeo je da radi kao socijalni radnik u gradskoj administraciji, a postao član Saveza komunista Jugoslavije 1974. godine. Na lokalnom nivou je napredovao do pozicije sekretara gradskog komiteta Saveza komunista za koga je postavljen 1986. godine.

Tokom transformacije Komunističke partije u Socijalističku partiju Srbije postao je pobornik politike Slobodana Miloševića. Njegov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, ustanka protiv „starog režima“ i podržavajući Miloševićevu politiku – započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio proteste do Novog Sada.

Izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na izborima 1990. godine i to u Grockoj, u kojoj nikad nije živeo. Ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova.

Nakon 5. oktobra, Kertes je osuđivan, optuživan ili je bio svedok u nekoliko suđenja.

On je 2018. godine oslobođen odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja, prilikom dodele državnog stana u Beogradu devedesetih godina, a taj slučaj je trajao 15 godina. U obrazloženju presude Kertesu, Branislavu Ivkoviću i Živki Knežević, navedeno je da tužilaštvo nije dostavilo dovoljno dokaza da potkrepi bilo koju tvrdnju iz optužnice.

Od osnivanja je bio član Socijalističke partije Srbije, a početkom decembra 2015. mediji su objavili da je postao član Srpske napredne stranke.

Izvor: Blic, Nova.rs, 021

Tajne 2 Slobine ćelije u Hagu: stražari zanemeli kad su ušli unutra posle njegove smrti

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

94 Shares
Share via
Copy link