Magazin

Balaševićeva nova pesma “Dno dna” – o političarima, starletama i “Zadruzi”

Đorđe Balašević već dugo nije objavio neku “političku” pesmu. A onda, 15. decembra, na svom Youtube kanalu je izbacio Dno dna.

Panonski Mornar je Dno dna pustio premijerno samo nekoliko dana pošto je objavio pesmu Mati, koju poslednjih godina izvodi na koncertima. Ovog puta, popularni Đole je ljubavne stihove, na koje je navikao slušaoce, zamenio oštrom kritikom političkog establišmenta u Srbiji.

Ovo je i prva društveno angažovana pesma još od 2004. godine, kada je na albumu “Rani mraz” objavio satiričnu pesmu “Kere Varošanke”. Pre toga je objavio album “Devedesete” koji je nastao pod uticajem zbivanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije tokom poslednje decenije 20. veka.

U novoj pesmi Balašević peva o starletama, “smradu sa farme puštenog u parlament”, da “otkad je sveta, veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast”, kao i da je “bratija proglasila grabež za Krstaški rat”.

Novosadski muzičar konstatuje “već viđeno dno dna”, ali da se sve to “trpi postiđeno”. Peva o politikanstvu, odnosno o tome da “skupštinski ‘leb bez motike spada u narkotike”.

Kao što je u pesmi iz devedesetih “Živeti slobodno” poručio da se “bolje vidi da najbolji odlaze”, tako i u “Dnu dna” Balašević peva o tome da su deca mogla da budu giganti, “al’ su sve više migranti, u svojoj zemlji, na svom tlu”.

POVEZANO: Balašević i Severina, jedna sočna prepiska

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link