Magazin

Stranci odlepili za bačkim selom, kuće bagatela, granica blizu, a komšije sa svih meridijana

backi-breg
FOTO: GRAD SOMBOR / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Zbog svog položaja, ali i bagatelno jeftinih porodičnih kuća, Bački Breg postao je jedna od najtraženijih lokacija za strance. O tome se među meštanima govori po selu, najviše se za kuće interesuju Ukrajinci i Rusi, a u pregovorima se pojavljuju i državljani Kine, te svi oni mogu postati buduće komšije stanovnicima ovog vojvođanskog sela, piše Blic.

Ovu pojavu mnogi dovode u vezu sa dugo najavljivanom i skoro očekivanom realizacijom rekonstrukcije graničnog prelaza, koji bi iz isključivo putničkog i lako teretnog, trebao da postane i kapija između EU i Srbije za najveća teretna vozila.

Naime, Bački Breg je pogranično i samim tim vrlo propulzivno selo, ali se u poslednjih deceniju-dve suočava sa gotovo dramatičnim smanjenjem stanovništva.

Pored depopulacije usled, za celu Vojvodinu karakterističnog, smanjenog prirodnog priraštaja, do nje dolazi i zbog velikog broja čak i starijih stanovnika koji, posedujući pasoše i državljanstva zemalja EU kao što su Hrvatska i Mađarska, napušta rodno selo koje postoji već sedam vekova i odlazi da radi i živi u Evropi.

U Bačkom Bregu, svedoči zvanična statistika, danas ima oko 800 stanovnika, ali prema nezvaničnim i teško provreljivim informacijama iz njega oko 200 žena tokom godine odlazi na rad u Nemačku, Austriju i Italiju gde obavljaju posao negovateljica, pri čemu i same ostavljaju svoje sve nemoćnije roditelje u selu.

Sve ovo je dovoljan razlog da cene kuća budu niske, te da ime Bačkog Brega probudi interesovanje stranaca, koji rešenje za svoje stambeno pitanje vide u ovom pograničnom selu.

U javnosti poznato zbog ilegalnih migranata

Ime ovog sela poslednjih nekoliko godina sve češće dospeva u javnost zbog ilegalnih migranata iz Afrike i Azije.

Naime, budući da se nalazi na granici sa Mađarskom, usled čega se ovde nalazi i međunarodni granični prelaz koji je odlična alternativa često preopterećenim prelazima Kelebija i Horgoš, kao i da njegovu prirodnu okolinu na samoj granici karakteriše ispresecanost šumskim pojasima i kanalskom mrežom, brojni ilegalni migranti se odlučuju za pokušaj prelaska na teritoriju Evropske unije upravo ovde.

Meštani se trude da sebi olakšaju funkcionisanje u selu

Žitelji jednog od najmanjih sela somborskog atara, ustalili su akciju u kojoj sami uređuju atarske puteve.

Na inicijativu ovdašnjeg Saveta Mesne zajednice gotovo svi poljoprivrednici se okupe sa svojim pogonskim i radnim poljoprivrednim mašinama, kako bi sve poljske puteve na području te katastarske opštine doveli u koliko-toliko funkcionalno stanje i samim tim olakšali pristup vlastitim njivama.

Kako priča Mijo Krišto, sekretar Saveta MZ Bački Breg za Dnevnik, ova akcija svake godine dobija podršku meštana, pa je tako i ovog puta njih čak tridesetak izašlo sa svojom mehanizacijom te se prihvatilo posla.

– Uređenje atarskih puteva je od velike važnost za meštane Bačkog Brega, kao i za poljoprivrednike, zbog bezbednijeg, lakšeg i sigurnijeg prolaza kroz atar. Zahvalio bih se u ime mesne zajednice svim poljoprivrednicima koji su podržali ovu akciju uređenja atarskih puteva – rekao je Krišto.

U vojvođansko selo od 3.500 stanovnika se doseljava 3.000 Kineza, zemljište dodeljeno po hitnom postupku

OGLAS

425 Shares
425 Shares
Share via
Copy link