Magazin

U vojvođansko selo od 3.500 stanovnika se doseljava 3.000 Kineza, zemljište dodeljeno po hitnom postupku

ecka
Printscreen/YouTube

Izgradnjom pet petospratnica na 30 hiljada kvadratnih metara, prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko, i doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3.500 stanovnika, bilo bi potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu, upozorava Građanski preokret iz Zrenjanina.

Odlukom Gradskog veća grada Zrenjanina predloženo je Skupštini grada da  po hitnom postupku usvoji takvu odluku, uprkos protivljenju stručnjaka da se poveća dozvoljena spratnost objekata koji se grade u zrenjaninskim selima.

Iza svega se krije ustupak zahtevu kineske kompanije Linglong koja želi da izgradi kompleks od pet petospratnica i tamo naseli svoje radnike, a verovatno i kineske radnike graditelje budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin.

Odgovorni urbanista Javnog preduzeća za urbanizam Zrenjanina Jelka Đorđević iznela je tokom javne rasprave suprotno mišljenje od predložene odluke, jer povećanje spratnosti u ravničarskom selu onemogućava očuvanje slike predela i narušava zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja.

S obzirom na to da se radi o zgradama na površini od 30 hiljada kvadratnih metara, procena urbanista je da se planira naseljavanje najmanje 2500 ljudi, a s obzirom na dosadašnju praksu stanovanja kineskih radnika u Zrenjaninu, realno je očekivati da ih u tom stambenom kompleksu bude oko 3000.

– Najveći problem sa Ling Longom je netransparentnost postupka i činjenica da građani Zrenjanina, Vojvodine ali i čitave Srbije u stvari jako malo znaju o dogovu između Republike Srbije i NR Kine vezano za ovu fabriku i šta je sve predviđeno i šta je obećano da će se uraditi kao kontra usluga činjenici da ova fabrika dolazi baš u Srbiju i Zrenjanin – kaže za Luftiku Bojan Kostreš, Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef odborničke grupe LSV u Skupštini Zrenjanina.

Kostreš napominje da se ne zna kakvi će biti ekološki standardi, zbog čega se dovode strani radnici i koliko će ih biti dovedeno i da li će gradska uprava biti u stanju da kontroliše ovaj proces naročito ako se ima u vidu činjenica da više od 10 godina nisu u stanju da obezbede pijaću vodu građanima Zrenjanina a nisu bili u stanju ni da zatvore „kafileriju“ koja je godinama trovala vazduh nego je to morala da uradi pokrajinska administracija.

– Dakle, netransparentnost i procesa i nesposobnost lokalne samouprave nas dovode u situaciju da budemo zabrinuti – zaključuje Kostreš.

Planiranom odlukom o Planu generalne regulacije naseljenog mesta Ečka se osim 30 hiljada kvadrata namenjenih za izgradnju Linglongovog stambenog kompleksa opredeljuje i dodatnih 44 hiljada kvadratnih metara za moguću izgradnju objekata za stanovanje sa pet spratova. Tih 44 hiljada kvadratnih metara su trenutno šuma 1. klase.

Izvor: Građanski preokret

Brnabić traži partnera da Zrenjaninu ozida fabriku vode jer ekonomski tigar nema love

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ekonomski tigar će, po rečima precednika, u novoj fabrici zaposliti oko 1.000 radnika iz opštine koja ne brine o svom žednom stanovništvu. Eto sad se za te naše nezaposlene Kineze u jednoj šumi gradi hiljadu stanova. Verovatno će se i ta negrađevinska zemlja pokloniti braći, kao što je besplatno dato 100 jutara oranica za fabriku, 86 miliona evra „pomoći“ za izgradnju zagađivača, 450 miliona za izgradnu vodovoda na periferiji grada bez vode, 400 miliona za „razminiranje“ zemljišta, avenija Ling log, kružni tok, a uskoro će im izgraditi i auto put za brži transport do N. Sada i Beograda, pa kargo aerodrom koji je već otet od Zrenjaninaca. Sada na ogromnom gradilištu budućeg monstruoznog zagađivača nema domaćih radnika, a neće ih ni biti kad sa 3.000 dođoša sa druge strane sveta počne da radi ova fabriketina koja će biti neopevani emiter formalina, čađi, sumporne kiseline…

  • Zivim skoro pored LL fabrike, iz dvorista vidim Ecku. Tu sam preko 50 godina.
    Ja sad prvi put cujem da u Ecki postoji suma.
    Uz to, 3000 Kineza – pa gde ce oni raditi? LL je vec primio veliki broj Zrenjaninaca, i jos ce. Malo je ostalo praznih radnih mesta. Siguran sam da ce neki Kinezi doci i sa porodicama, da ce LL organizovati i skole i obdanista za njihovu decu, restorane i prodavnice, ali ipak, 3000 je preterano.
    Ne treba zaboraviti da ce LL zaposliti i deo ljudi iz drugih delova zemlje, kao i iz inostranstva, ne samo iz Zrenjanina. Ljude koji su strucni za oblast pneumatika, a kojih nema u Zrenjaninu. To znaci da stanovnici tih zgrada nece biti samo Kinezi, vec i mnogi drugi.

OGLAS

1K Share
1K Share
Share via
Copy link