Magazin Srbija

Vozaču „audija smrti“ koji je u Nišu ubio dečaka i oca troje dece apelacijom smanjena kazna

nemanja stamenkovic
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ, DRUŠTVENE MREŽE / RAS SRBIJA

Beograđaninu Nemanji Stamenkoviću (20) preinačena je prvostepena presuda od sedam godina zatvora, iz jula prošle godine, za saobraćajnu nesreću u Nišu u kojoj su poginuli Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48), otac troje dece.

Apelacijom je odlučeno da se kazna smanji za godinu dana, te je Nemanja sada pravnosnažno osuđen na šestogodišnju robiju.

Snežana Milošević, portparolka Apelacionog suda, u saopštenju je obrazložila donošenje ovakve odluke suda.

„Apelacioni sud je delimično usvojio žalbu branioca, samo u delo odluke o krivičnoj sankciji i optuženog Nemanju Stamenkovića za učinjeno krivično delo osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, umesto sedam koliko je osuđen prvostepenom presudom, a ostala mu je mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom “B” kategorije u trajanju od pet godina. Obavezan je na plaćanje troškova, a oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva upućeni na parnicu“, navela je Milošević.

Takođe, saopšteno je i da je sud utvrdio olakšavajuće okolnosti te da je odredbama zakona doneo odluku da smanji kaznu smatrajući da je takva odluka adekvatna i učinjenom delu i učiniocu.

Ranije tokom prvostepenog postupka je sudija Osnovnog suda Gordana Petrović saopštila da je nesumnjivo dokazano da je Stamenković izvršilac krivičnog dela za koje se tereti.

– Iz nalaza veštaka saobraćajne struke utvrdili smo da su prekršeni saobraćajni propisi, te da do nesreće ne bi došlo da se vozač kretao dozvoljenom brzinom. Iz veštačenja Komisije veštaka Zavoda za sudsku medicinu takođe smo zaključili da je uzrok nesreće brzina jer je sećanje vozača bilo očuvano u momentu tog događaja. To su posvedočile maloletnice koje su sa njim bile u vozilu, tako da je krivica za ovaj događaj na vozaču. Iz tog razloga nismo prihvatili njegovu odbranu jer je bila suprotna izvedenim dokazima. Ustanovili smo da je uračunljiv a da je delo izvršio iz nehata, bio je svestan da je delo koje čini zabranjeno jer je vozač a i sam je kazao da je znao koliko je na tom mestu dozvoljena brzina – rekla je obrazlažući prvostepenu presudu sudija Petrović.

Tom prilikom ona je prokomentarisala i visinu izrečene kazne. Iznela je i podatak da je okrivljeni vrlo mlad čovek bez prethodnih osuđujućih presuda.

– Osnov za ublažavanje kazne je to što se radi o mlađem punoletnom licu, na njegovoj strani ima i drugih olakšavajućih okolnosti Međutim, ono po čemu se ova nesreća razlikuje od drugih je što nema doprinosa oštećenih, udes je nastao van kolovoza. Svaki život je podjednako važan, ali ovde su izgubljena dva života od kojih je jedan dečji. Imajući u vidu težinu nastalih posledica, izrečena je ovakva kazna – rekla je tada sudija Gordana Petrović.

Okrivljeni Stamenković se neposredno pre izricanja presude obratio porodicama nastradalih.

– Molim vas za oproštaj, mnogo mi je žao zbog onog što se desilo. Voleo bih da vratim vreme, da svi budu živi i zdravai – rekao je Beograđanin.

On je u toku sudskog postupka uporno negirao krivicu tvrdivši da mu je pozlilo u samoj vožnji zbog čega je privremeno izgubio pamćenje.

Veštačenjem je, međutim, utvrđeno da je Stamenković bio potpuno svestan te kobne večeri, kao i da pati od manjka empatije i „autentičnog osećaja krivice“.

Ova presuda Apelacionog suda je pravosnažna, a na nju postoji mogućnost izjavljivanja samo vanrednih pravnih lekova koji ne odlažu izvršenje izrečene kazne.

Podsetimo, do stravične nesreće došlo je 4. januara prošle godine oko 20.30 sati na Bulevaru Medijana u Nišu. Te večeru je Stamenković vozeći automobil “audi A6 Quatro” brzinom od 131 kilometara na sat na deonici na kojoj je maksimalno dozvoljeno 60 km/h, izleteo sa kolovoza na trotoar i pokosio pešake.

U stravičnoj nesreći mali Andrej (12) je od siline udarca preleteo preko ograde niškog vodovoda i stradao na licu mesta, dok je Dejan (48) preminuo nedugo potom u niškoj bolnici.

I u Nišu protest: Građani dižu glas protiv bahate vožnje i traže promenu zakona

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

329 Shares
329 Shares
Share via
Copy link