Srbija Vesti

I u Nišu protest: Građani dižu glas protiv bahate vožnje i traže promenu zakona

I ove subote u 15 sati u Nišu će biti održan protest građana koji žele da ukažu na prebrzu i bahatu vožnju koja se ne sankcioniše, na nedostatak reakcije institucija, ali i da skrenu pažnju da počinioci brojnih nesreća u saobraćaju nisu adekvatno kažnjeni, te traže da se važeći zakon promeni. Ovoga puta, umesto na mestu nesreće koja je i “probudila” proteste, skup će biti održan ispred niškog Suda.

Kako je na svom profilu napisao jedan od pokretača protesta Milan Miljković, protest nezvaničnog naziva “NišNaNoge” nije stranački, već isključivo građanski i usmeren je na pokušaj alarmiranja javnosti i ukazivanja na preku potrebu promene zakona i kaznene politike.

Kozmetičke promene na čelu saobraćajne policije nisu donele promenu na bolje, naprotiv, svedoci smo ovih dana apsurdne i preterane “budnosti” policije koja kao da nam poručuje “ovo ste tražili” i takvim ponašanjem utiče na mišljenje i stav ostalih građana Niša o protestu. Dobro je da su se na vreme setili, potrebna je bila samo smrt deteta i oca troje dece – poručio je Miljković, a prenele Južne vesti.

Podsetimo, prošle subote veliki broj građana se okupio na mestu gde su pre 4. januara stradali 12-godišnjak i 48-godišnji muškarac, a okupljeni su blokirali saobraćaj na Bulevaru Medijana u obe trake, nakon čega su krenuli u mirnu protestnu šetnju do Uprave saobraćajne policije. Skup je održan i samo jedan dan nakon ove nesreće na istom mestu.

Inače, jedan od zahteva sa prošlog protesta bile su smene u niškoj policiji, a dva dana nakon toga smenjen je načelnik Saobraćajne policije u Nišu. Zbog burne reakcije javnosti, policija je pojačala kontrole u saobraćaju, te su u protekla 4 dana napisali preko 1.700 kazni.

Od kako se nesreća u kojoj su dva pešaka poginula na trotoaru kada je na njih naleteo automobil, ministar policije Aleksandar Vulin tri puta je posetio Niš, a danas je imao i poruku za Nišlije – da kada protestuju protiv bahate vožnje i onih koji krše propise, treba da znaju da su to njihovi sugrađani i da nema policije koja će im sačuvati red i mir ako sami ne poštuju saobraćajne propise.

Statistika ne laže: U Norveškoj 1, a u Srbiji 534 poginule osobe u saobraćajnim nesrećama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
Share via
Copy link