Magazin

Arhiva CIA: Kako je Milošević od šarmantnog borca za demokratiju postao najveći američki neprijatelj

Proces

Sve je počelo 17. februara 2016. kada sam, preko sajta Muckrock, podneo FOIA zahtev sa upitom za „sva dokumenta koja se odnose na srpskog političara Slobodana Miloševića (1941-2006)”. U zahtev sam uključio i link ka Miloševićevoj biografiji na Vikipediji i kazao da dokaz o njegovoj smrti nije potreban, jer su mediji širom sveta pisali o tome.

Nisam dugo čekao na odgovor. Četrnaestog dana marta 2016, Majkl Lavernj, koordinator CIA za informacije i privatnost, napisao mi je da moj zahtev mora da se modifikuje. Navodno, moj zahtev bio je „toliko širok da bi nametnuo nerazumni teret na Agenciju” i da zato ne mogu da ga procesuiraju. Dodao je da bi moj zahtev trebalo da bude malo više specifičan i (neobično) dao primer traženja za „biografske izveštaje sa datumom od 1989. do 2000″.

Shvatio sam da je to bio mig i otpisao 2. aprila, zatraživši „sve biografske izveštaje o srpskom političaru Slobodanu Miloševiću između 1982. i 2000″. Namerno sam promenio početni datum jer sam znao da se Milošević direktno uplitao u komunističku politiku ranih osamdesetih, dok je još bio glavni bankar Beogradske banke. Na kraju ovo nije imalo nikakvog efekta, jer sam dobio isključivo dokumente iz devedesetih. Očigledno, CIA je već odlučila šta će objaviti posle mog prvog pisma.

I tako, dva i po meseca kasnije, 15. juna, dobio sam novo pismo od Majkla Lavernja. Rekao mi je da je moj zahtev uspešno procesuiran i da je pretraga CIA otkrila osam dokumenata na 15 strana koji su, kao što sam mogao i da se uverim, odobreni za objavljivanje 10. juna.

Jedan dokument je objavljen u celosti, dok je sedam ostalih objedinjeno i umereno cenzurisano, navodno, na bazi statutarnih FOIA izuzetaka (b)(1) i (b)(3). Kao što ću pokazati, proizvoljno nametanje ovih izuzetaka od CIA je u stvari najinteresantniji – i najvredniji za objavu – element čitave ove FOIA epistolarne avanture.

Nastavak na sledećoj strani

Pismo budućem predsedniku Srbije

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link