Magazin Novi Sad

Arthitekta: Spens u njujorškom MoMa muzeju, a ovde bi da ga ruše

Rušenje Spensa poslednjih je dana jedna od aktuelnijih tema nakon što je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da je bolje da se Spens sruši i sagradi manji i funkcionalniji objekat. Član Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede ne slaže se sa tom izjavom gradonačelnika.

On je ocenio da je Spens jedan od najznačajnijih objekata tog tipa na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je arhitektura tog vremena trenutno predstavljena na izložbi u njujorškom MoMA muzeju.

“To se trenutno u Njujorku prikazuje, a mi bismo da rušimo. I ne samo to. Spens je javno dobro i najveći javni prostor pod jednim krovom koji imamo u gradu i zbog toga ga treba štititi jer, ne zaboravimo, on je izgrađen na osnovu odluke na referendumu o samodoprinosu koji su građani izglasali krajem ’70-tih godina”, rekao je Bede za Radio Slobodna Evropa.

Navodeći da je arhitekta Spensa bio čuveni sarajevski profesor Živorad Janković, Bede je ocenio da bi bilo kakva priča o daljem rušenju tog objekta morala ići preko nekog referenduma.

Prema njegovim rečima, argumenti gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ne stoje, jer kako je naveo, ne postoje nikakve pouzdane računice koje bi dokazale tezu da je isplativije rušiti i graditi novo.

“Dok nemamo tu računicu, svaka priča je čista demagogija. A i sumnjam da ćemo ikada imati tu računicu, jer je teško zamislivo da je rušenje isplativije od adaptacije”, naveo je Bede.

Kako će izgledati i kada će biti otvoren najveći tržni centar u Novom Sadu (VIDEO)

Izvor: Beta

237 Shares
237 Shares
Share via
Copy link