Magazin Srbija

Aptiv dobio Oktobarsku nagradu, medalja za mobing i iznurivanje radnika

aptiv leskovac fabrika
Foto: Prinskrin/Facebook

Grad Leskovac odao je veliko priznanje za mobing i tlačenje radnika kompaniji “Aptiv”. Naime, “Aptiv” je dobitnik ovogodišnje Oktobarske nagrade – medalje, zbog, kako je navedeno u zvaničnom obrazloženju Odluke, velikog doprinosa poboljšanju poslovne i privredne klime, solidarnosti, društvene odgovornosti i promocije grada Leskovca.

Iz ove fabrike za medalju, radnici beže zbog mobinga, a oni koji moraju da rade u tim uslovima da bi se prehranili, zbog premora i strašne upale tetiva primorani su da odlaze na bolovanje.

Kakav je rad u “Aptivu” i koliko su uslovi dostojni čoveka, objasnio je i leskovački lekar Aleksandar Rangelov koji je među svojim brojnim pacijentima primetio i stanje koje naziva “sindrom Aptiva” koji ukazuje na iscrpljujuć rad.

– Uglavnom su u pitanju žene, često mlade majke. Boluju od upale tetiva i tetivnih ovojnica, od upale pripoja mišića, od lumbaga, išijasa, kompresivnih neuropatija. Najčešće pate od hronične traumatizacije tetiva koje se 12 sati dnevno taru o zidove telesnih kanala bezbroj puta prolazeći kroz njih u predelu šake, ručnog zgloba i podlaktice – opisao je dr Rangelov teške posledice isrpljujućeg rada.

Nagradu Grada Leskovca dobila je fabrika u kojoj su se u julu radnici pobunili zbog dvanaestočasovnog radnog vremena. Ispred fabrike tada je dežurala Hitna pomoć jer su radnice pri kraju 12 sata rada padale u nesvest od iscrpljenosti. „Aptiv“ je nakon velike pobune rešio ovaj problem vrativši radno vreme na standardnih 8 sati, ali bez ijednog slobodnog dana u nedeljii, piše Nova.

Ova britanska kompanija bavi se proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, a pogone ima u Leskovcu i Novom Sadu.

10.356 ljudi umrlo od koronavirusa u Srbiji u 2020. godini, 3 puta više od zvaničnih podataka

generic vignette (DESK luftika.rs)
225 Shares
225 Shares
Share via
Copy link