Srbija Vesti

Aptiv tretira radnike kao robove – Ili prekovremeni rad subotom, ili otkaz

Foto:Screenshot

Više radnika, zaposlenih na neodređeno vreme u leskovačkoj fabrici Aptiv, požalilo se agenciji Beta da su im uručeni otkazi, jer nisu radili prekovremeno tokom subote. Prethodno su radnici uredno prijavili razloge odsustva poslodavcu.

U uručenim rešenjima o otkazu navedeno je da je otkazima prethodilo upozorenje i da radnici nisu opravdali svoje odsustvo.

Kako radnici tvrde, izjave je samo u jednom danu pisalo 30 radnika, a samo sa linije broj jedan desetoro njih je dobilo otkaze. Neki od otpuštenih su imali ugovore na određeno, a drugi na neodređeno radno vreme.

Dobrovoljni rad ipak obavezan?

– U rešenju o otkazu piše da smo obavešteni u četvrtak da ćemo u subotu raditi prekovremeno, što nije tačno. Negde pri kraju radnog vremena u petak prošao lider i kazao da će se sutra raditi, da nije obaveza i da se prijavi ko želi da radi. Pošto je više nas reklo da ne može, on se vratio i pozvao nas da napišemo izjave. Ja sam napisala da ne mogu da radim zbog otoka na nozi – rekla je Beti radnica koja je diplomirani master inženjer tehnologije na doktorskim studijama.

Ona je dobila otkaz zato što nije radila 29. januara. Njena koleginica, koja je u stalnom radnom odnosu, takođe je dobila otkaz. Ona je u izjavi napisala da ne može da radi jer se njenom sestriću u subotu slavi prvi rodjendan.

Treća žena je u izjavi napisala da ne može da radi, jer je u subotu zakazala privatni pregled kog lekara. Ona je danas pozvana u kadrovsku službu, pa strahuje da će joj se takodje uručiti otkaz.

– U Aptivu se radi ropski, teško je, naporno, ali se zaradi tih 40.000. Ja sada ne znam šta ću i gde ću ako dobijem otkaz. Njima svejedno, ne gledaju tvoje muke, već jedne otpuštaju, druge primaju, treće šalju na 60 posto plaćenog odsustva – priča jedna od radnica.

Todorović: „Potresne scene“ otpuštenih

Predsednik sindikalne oraganizacije u Aptivu Marko Todorović kaže da su scene onih koji dobiju otkaz potresne, te da će se konsultovati sa centralom u Beogradu.

– Molim sve radnike koji imaju razlog da odbiju prekovremeni rad da svoju izjavu upišu u Knjigu pošte gde će dobiti i redni broj, pa se onda neće kalkulisati da li je izostanak opravdan ili nije –  kazao je Todorović.

Tokom prošlog leta menadžment Aptiva je odlučio o 12-očasovnom radnom vremenu, zbog čega su se radnici pobunili, pa su lideri na nivou te globalne kompanije boravili u Leskovcu kako bi smirili strasti.

Tada je Luis Figueiredo, direktor operacija za region Evrope novinarima rekao da se prekovremeni rad uredno najavljuje i zaposleni obaveštavaju, kao i da nikoga ne prisiljavaju.

– Onda kada postoji zaista hitna situacija, za Aptiv je mnogo skuplje proizvesti sa prekovremenim, nego bez prekovremenog rada –  kazao je Figueiredo.

Izvor: Beta

Leskovački Aptiv ne plaća prekovremeni i vikend rad, a pauza je ukinuta

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

192 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap