Magazin Srbija

U leskovačkom Aptivu uveli „olakšice“ pa umesto 6 dana po 12 sati, sada rade svakog dana 8 sati

aptiv-vucic-cvetanovic-leskovac-14

Oko 4.000 radnika britanske kompanije „Aptiv“ u Leskovcu je dve nedelje radilo između 60 i 72 sata nedeljno, a nakon burne reakcije radnika i sindikata, ova firma povukla je tu odluku i radno vreme vratila na 8 sati. Jedina kvaka je što radnici sada rade svakog dana, tj. sedam dana u nedelji.

Raspored o radu 56 sati nedeljno, 16 više od propisanih, okačen je na oglasnoj tabli u proizvodnji i dostavljen medijima. Dok jedni radnici tvrde da je „dara prevršila meru“, te da ih njihovi lideri primoravaju da ispoštuju novi raspored, u samoj firmi tvrde da je sve na dobroviljnoj osnovi.

– Posle prošlonedeljnog razgovora sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca u našoj firmi, odgovorno tvrdim da nijedan lider nije prišao radniku i ubeđivao ga da radi svih 7 dana. Lepo smo objasnili da u nedelji, sedmi dan u sedmici, može da radi svako ko želi da zaradi više. A fakat je da se nama žuri jer smo iznenada dobili veliku poružbinu od našeg nemačkog kupca „Dajmlera“ – priča za „Blic“ jedna od članova menadžemta u „Aptivu“ koja je zahteva anonimnost.

Predsednik sindikalne organizacije u ovoj fabrici Marko Todorović kaže da se, za razliku od minule subote, u ponedeljak (5.jul), nije osećala tolika nepetost kao prethodne dve nedelje.

– Danas se počelo sa osmočasovnim radnim vremenom, pa ćemo videti kako ćemo dočekati narednu nedelju. U svakom slučaju, ovde je bilo mnogo stresova, mnogo suza i mnogo padanja u nesvest – kaže Todorović.

Pedesetogodišnja radnica priča da je prošle nedelje non-stop ispred fabrike dežurala hitna pomoć.

– Radnice su najčešće pri kraju dvanaestog sata padale u nesvest jer je naš posao veoma težak. Stoji se ceo dan na nogama, rukama se radi jedna te ista operacija i jednog momenta počne da ti se vrti u glavi – jada se ova radnica, majka dvoje dece.

Podsetimo, inspektori rada iz Jablaničkog okruga bili su 24. juna u ispekciji u fabrici „Aptiv“ u Leskovcu na osnovu prijava da radnici rade i po 72 sata tokom nedelje. Ovo je za potvrdio i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković, koji očekuje da će „Aptiv“ biti prekršajno kažnjen.

Početkom godine SMS-om otpustili 1.000 ljudi

Od početka 2021. godine, zaključno sa 6. februarom, u leskovačkom „Aptivu“ je bez posla ostalo ili poslato na prinudni odmor oko hiljadu ljudi.

Otpušteni radnici tvrde da su o tome, da više ne dolaze na posao, uglavnom obaveštavani putem SMS poruka ili mejlom, a u fabrici kažu da je broj zaposlenih smanjen u skladu sa trenutnim poslovnim potrebama.

Bez posla je ostalo mnogo “ugovoraca”, a na prinudne odmore poslati su uglavnom oni koji imaju rešenja “za stalno”.

Radnici Aptiva zbijeni kao sardine oko ormarića za presvlačenje, jedni drugima dišu u potiljak

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.5K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap