Novi Sad

Izrađena aplikacija za Novosađane koji imaju teškoće u kretanju

stap-beli-stap-slepi-slabovidi

Lokalni ombudsman Grada Novog Sada je u saradnji sa Pyramid ing doo izradio aplikaciju Lako Novi Sad.

Aplikacija je namenjena osobama koje imaju teškoće u kretanju, dakle slepim, slabovidim osobama, zatim osobama koje koriste pomagala pri kretanju, ali može biti od pomoći i majkama sa bebama u kolicima.

U proteklih nekoliko godina izrađena je mapa pristupačnosti saobraćajnica u Gradu Novom Sadu osobama sa invaliditetom, koja obuhvata širi centar Grada.

Mapa se nalazi na sajtu Lokalnog ombudsmana, ali ta mapa nije u interaktivnom obliku. Mapa trenutno ne obuhvata ceo Grad Novi Sad, ali je u planu njeno proširenje do kompletne pokrivenosti Grada.

Na zahtev građana na osnovu navedene mape izrađena je aplikacija pod nazivom Lako Novi Sad, koja je dostupna za besplatno preuzimanje na platformama Google play i Apple store, optimizovana je za rad na svim tipovima mobilnih i tablet uređaja.

Da bi aplikacija pravilno funkcionisala potrebno je da se korisnik nalazi u zoni koja je pokrivena mapom i da glasovnom funkcijom ili ukucavanjem unese adresu do koje želi da stigne. Aplikacija podržava rad u offline režimu, te je moguće korišćenje i bez internet konekcije.

Kako je i rečeno, planira se uskoro proširenje pokrivenosti teritorije Grada mapom.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje i korišćenje, ne zahteva se registracija korisnika i tokom korišćenja ne vrši prikupljanje bilo kojih informacija o korisniku ili njegovom kretanju.

Katica ima dioptriju -24, naočare teške 300 grama, i beli štap koji ne nosi jer je zovu „ćorava“

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link