Lifestyle

Gušila sam se, plakala i tresla se od straha: Šta se događa u telu kada osećamo anksioznost?

anksioznost

Magazin Oblakoder je 2019. godine sproveo anketu o anksioznosti među mladima u kojoj je učestvovalo 160 ispitanika starosne dobi od 18 do 33 godine. Gotovo polovina ispitanika (47,5%) reklo je se često oseća anksiozno, čak 40,5% reklo je kako se ponekad osećaju anksiozno, dok samo 9,5% ispitanika kaže kako im ovaj osećaj nije poznat.

U ovakvim situacijama kažu da je dominantan veoma loš predosećaj.

“Gušila sam se, plakala i tresla se od straha”; “Osećao sam se potpuno uplašeno za svoje mentalno zdravlje”; “Bio sam van apsolutne kontrole svog razuma”, ovim rečima neki od njih opisuju svoje osećaje u toku paničnog napada.

Anksioznost se uglavnom povezuje sa mentalnim zdravljem, ali ovo emotivno stanje može uticati i na zdravlje organizma i uzrokovati da se ispolje određeni fizički simptomi, piše Lovesensa.

Anksiozni poremećaj podrazumeva konstantnu zabrinutost, nervozu i strah, a takva osećanja sprečavaju da slobodno obavljamo svakodnevne aktivnosti. Svi ljudi su podložni ansksioznim stanjima u trenucima većih problema, velikih odluka ili kada ih negativno iznenadi neka situacija, ali konstantna anksioznost predstavlja poremećaj koji je neophodno lečiti kod stručnog lica.

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost su: ubrzano kucanje srca, brzo disanje ili hiperventilacija, znojenje, umor, malaksalost, vrtoglavica, otežana koncentraciuja, nesanica, problemi sa varenjem, osećate se previše hladno ili previše toplo, bol u grudima, mučnina, drhtanje ruku.

Stručnjaci smatraju da se anksioznost razvija u delu mozga koji se naziva amigdala, odnosno deo mozga koja reaguje na emocije. Kada osoba postaje anksiozna ili uznemirena, mozak počinje da šalje signale ostalim delovima tela, a organizam počinje tada da se brani i u telu nastaje neravnoteža. Promene u organizmu se naročito javljaju zbog lučenja hormona stresa, kortizola i adrenalina.

Anksiozni poremećaj može da utiče na disanje, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, imunitet, sistem organa za varenje i urinarni trakt.

Napomena: Ukoliko osećate bilo kakve simptome koji ukazuju na anksioznost, potražite pomoć stručnog lica.

Ova mrvica u mojoj ruci je četvrtina rivotrila, ona me spasava mentalnog pakla

18 Shares
Share via
Copy link