Magazin

„Davimo se u crnoj hronici, hajde da smanjimo te stranice“

Novinarka An Mari Ćurčić, majka Marije Ćurčić, pokrenula je inicijativu za kampanju kojom bi se podigla svest o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Ona se prethodno zahvalila na podršci koju je porodica Ćurčić dobila posle tragičnog događaja i navela da se ne može ništa uraditi, do potruditi se da “sutra budeš bolji nego što si to bio juče“, prenosi B92.

“Prema sebi, prema drugima. Samo to može dati smisao ovom užasu, ovom bezdanu koji nam je zauvek promenio živote. No držimo se, idemo dan po dan. I svaki je važan. I kad je loš i kad je kao “ok“. Nema tu ni velikih ni malih, svaki je novi korak. Ka boljem. To jedino ima smisla. Zbog naše Marije. Slaveći život. Njen život. Naše živote“, napisala je.

Dodala je potom da bi volela da se pokrene kampanja kojom bi se barem za nijansu podigao nivo svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju.

“Davimo se u crnoj hronici, pa hajde da probamo da smanjimo te stranice. Hajde da pomognemo, da ukažemo da depresija nije tabu, da kad si loše ima ljudi, ima stručnjaka koji mogu da ti pomognu, da se ne osećaš krivim zbog toga, da te ne bude blam, da znaš da nisi sam, da si svestan da zaista ima ko da ti pomogne“, navela je.

marija-curcic
Marija Ćurčić/Instagram

Takođe, istakla je da treba ukazati da Srbija nema nacionalni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7.

“O tome se malo govori, a i to, po pravilu, isključivo nakon tragedija koje završavaju na naslovnicama tabloida. Danima. Ovom prilikom bih želela da se zahvalim kolegama koje su navodile broj SOS telefona za prevenciju suicida, dostupnom od 17 do 23h. Jedinog u Srbiji. Reč je o Centru Srce, broj telefona je 0800-300-303. Pa hajde da pomognemo profesionalncima koji se bave ovom problematikom, hajde da poradimo na edukaciji, na prevenciji, hajde da o tome otvoreno razgovaramo u skolama, kroz radionice, predavanja….Toliko sam predivne dece upoznala, nema tih reči kojima mogu da opišem tu lepotu u njima. Predivna ljudska bića, predivna! Pa hajde ih sačuvamo. Pomognemo. Pomognemo drugima. Pomognemo sebi“, napisala je.

Marijina majka je potom objavila da je, za početak, pokrenuta Fejsbuk grupa ZA TEBE #VAZNOJE, kao platforma za razmenu ideja.

“Pozivam sve zainteresovane, uključujući i profesionalce koji se bave pitanjem mentalnog zdravlja, da u ovoj grupi iznesu svoje sugestije kako bismo združenim snagama osmislili kampanju i izvršili pritisak na nadležne institucije da to usvoje i počnu sa primenom odgovarajućih strategija“, napisala je Ćurčićeva.

„Šta tebe lepu, pametnu i mladu natera da prekineš svoj život?“

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link