Magazin

Alenka otišla na eutanaziju u Švajcarsku: „Popila je gorko piće i uzela čokoladicu“ (VIDEO)

alenka-eutanazija
Foto: Printscreen

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžekovič preminula je 13. marta u Švajcarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.

– Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu – opisao je Alenkine poslednje trenutke suprug Marijan u razgovoru za Slovenske novice.

Svojoj supruzi je obećao da će zauvek nastaviti da se bori za legalizaciju eutanazije.

Bolovala je od neizlečive bolesti

Alenka je rođena 6. jula 1957. u Mariboru. Bolovala je od Morquiova sindroma, nasledne metaboličke bolesti. Zbog manjka enzima njene kosti i hrskavice pomalo su se raspadale.

U životu je prošla više od deset operacija, telo joj je gotovo bilo potpuno ukočeno te se kretala uz pomoć štaka. Od te neizečive bolesti oboleva jedna osoba na sto hiljada.

Alenka je pre četiri godine dala veliki intervju za Index.hr

– To je protiv moje prirode. Ni sestra ni ja sebi nikada ne bismo dozvolile da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. Skupo je, ali kada se čovek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švajcarska jedina omogućava strancima eutanaziju i želi da zaradi na tome – rekla je tada, između ostalog, Alenka.

Eutanazija košta gotovo 11 hiljada franaka

Ceo postupak eutanazije u Švajcarskoj stoji 10.790 franaka, a uslovi su neizlečiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i vodi u smrt.

Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom.

Osim u Švajcarskoj, eutanazija je u Evropi legalna i u Belgiji, Španiji i Holandiji.

Preminuo čuveni komičar (44), odlučio se za eutanaziju

Izvor: Blic

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link