Magazin

Zanimanje koje nazivaju “najboljim na svetu” postoji i u Srbiji, odlično plaćen posao gotovo bez stresa

570743.bin
Foto: Darko Tomaš / CROPIX

Posao aktuara idealan je izbor ako tražite posao koji gotovo da ne izaziva stres, a pritom je odlično plaćen.

Verovali ili ne, postoji posao za koji stručni podaci kažu da skoro ne izaziva stres, odlično je plaćen, može se raditi na daljinu i jednostavno je najbolji na svetu.

Većini je, međutim, nepoznat – posao aktuara.

Kada je u pitanju idealan posao, istraživanja pokazuju da su plata i beneficije ključni, ali i balans između posla i privatnog života.

Sve to ispunjava zanimanje aktuara, koje takođe može da se obavlja od kuće. A Američki biro za statistiku rada kaže da je prosečna plata aktuara 113.990 dolara godišnje, piše cnbc.com, a prenosi Nova.rs.

Šta uopšte radi aktuar?

Aktuar je specijalista koji analizira finansijske posledice rizika. Koristi matematičke, statističke i finansijske metode da prouči neizvesne buduće događaje koji mogu prouzrokovati štetu koju pokrivaju osiguravajuće kompanije.

Aktuari se bave širokim spektrom poslova u osiguranju. Određuju cenu osiguravajućih proizvoda, obračunavaju rezerve kako bi osiguravajuća kompanija mogla da pokrije sve štete koje će osiguranici imati u budućnosti, pronalaze kreativne načine da smanje rizike sa kojima se suočava osiguravajuća kompanija, brinu o solventnosti kompanije, računaju profitabilnost, proučavaju kako su investirana sredstva kompanije…

Studije pokazuju i da je ovo vrlo tražen posao, te da će zapošljavanje aktuara porasti za 23 odsto između 2022. i 2032. godine, što je mnogo više od proseka.

Pritom, aktuari su najveći stručnjaci za kvantifikovanje rizika i upravljanje rizicima ne samo u osiguranju već i u čitavoj finansijskoj sferi. Njih i te kako ima i u našoj zemlji, a postoji i Udruženje aktuara Srbije.

– U Srbiji je takođe cenjena aktuarska profesija i relativno dobro je plaćena u odnosu na druga zanimanja. Svaka osiguravajuća kompanija mora da ima ovlašćenog aktuara, a velike kompanije imaju sektor aktuarstva sa pet i više ovlašćenih aktuara – objasnila je za Danas.rs Jelena Kočović, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Koji je uslov za licencu aktuara?

Kako kaže, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru master studija, usmerenje Aktuarstvo, programi su potpuno usklađeni sa programima najprestižnijih obrazovnih institucija u ovoj oblasti u svetu, kao i sa zahtevima Međunarodne asocijacije aktiuara.

– Tu se stiču naučna i stručna znanja, polaže devet ispita i uradi i odbrani master rad. Time se stiče uslov da se u Narodnoj banci polažu stručni ispiti iz zakonske regulative, standarda prakse i profesionalizma. Uslov da se dobije licenca je, pored navedenih završenih master studija i položenih stručnih ispita u NBS, i tri godine prakse na aktuarskim poslovima. Ekonomski fakultet ima najdužu tradiciju u obrazovanju aktuara, od svog formiranja odnosno od 1937. godine – istakla je Kočović.

Deficitarno zanimanje i “slasne” plate, na našem tržištu za ovaj posao nudi se više od 3.000 €

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link