Lifestyle

Rad od kuće – prednosti upotrebe doma kao kancelarije

Završavanje poslova u pidžami je nekada bilo potpuno nezamislivo, dok danas predstavlja opis posla mnogih ljudi. Rad od kuće je nesumnjivo jedna od najvećih prednosti koje se tiču fleksibilnosti poslovanja XXI veka, a koju su pre svega donela zanimanja iz oblasti IT-a.

Većina modernih kompanija radi po prinicipu nagrađivanja učinka, a ne uloženog vremena, i upravo ovo omogućava samostalno organizovanje vremena, pa tako i mesta sa kojih ćemo obavljati zadatke. Ukoliko ste se zaposlili u firmi koja odobrava fleksibilno radno vreme i rad od kuće, smatrajte to velikom prednošću, jer to pre svega znači da vaši nadležni više cene kvalitet vašeg rada nego broj sati koje ćete provesti radeći na nekom projektu. Naravno, dom kao kancelarija sa sobom nosi i brojne druge prednosti.

Veća produktivnost i bolja koncentracija

Postoji veliki broj studija koje su dokazale da su zaposleni koji rade od kuće produktivniji od onih koji vreme provode u kancelariji. Postoje dva evidentna razloga za to. Jedan se odnosi na činjenicu da zaposleni imaju veću želju da se dokažu poslodavcima s obzirom da nemaju lični kontakt, a drugi razlog je manje provedenog vremena u razgovoru sa kolegama.

Ako ste produktivniji van kancelarije, to ne znači vam kolege nisu simpatične i da vas nerviraju, čak naprotiv. Možda imate previše tema za razgovor pa ne možete da se maksimalno posvetite radu. Kod kuće se možete potpuno izolovati i fokusirati na posao.

Ovu tvrdnju posebno potvrđuju iskustva programera koji zbog prirode posla često rade od kuće. Neretko svoj posao započnu uveče jer su tad najproduktivniji, što nije opcija koja se pruža ukoliko radite u kancelariji, po fiksnom radnom vremenu.

Zbog povećane produktivnosti, a u isto vreme osećaja slobode koji imaju zaposleni, rad od kuće je pozitivan na obostranom nivou.

devojka radi od kuce

Velika ušteda novca za zaposlene

Koliko god sjajni uslovi kompanija bili, odnosno koliko god bili zadovoljni visinom svoje plate, uvek je benefit kada možete da uštedite novac. Određenu svotu novca, koju možete iskoristiti za odeću ili neko putovanje, ćete uštedeti samo redukovanjem potrošnje koju ostvarite na poslu.

Ovakav način poslovanja koji omogućava radnicima da uz dobru platu, uspeju i da uštede i da biraju način na koji će provesti svoj dan je dokazano uspešan. Programer iz Beograda koji takođe posao obavlja od kuće, kaže da mu je rad u startup kompaniji Playerhunter iskustvo koje mu je omogućilo da uštedi novac i pri tom bude još i produktivniji.

„Dopada mi se što radim u kompaniji čiji je pristup okrenut fleksibilnosti i mogućnosti da se posao prilagodi zaposlenom, a ne pošto poto obrnuto. Rad od kuće nije za svakoga, ali meni znači ova opcija, jer mislim da sam tako produktivniji, a logično i zadovoljniji zbog uštede koju ova opcija nosi. Takođe moram da priznam da je lepo kada se probudite, i već ste spremni da radite. Naravno, izuzetno mi prija sveobuhvatnost dobrih uslova za rad u ovakvom startup-u, gde i pri dolasku na posao, pregršt sadržaja jeste dostupno zaposlenom, da se može opustiti. Takođe, mogućnost putovanja u druga predstavništva firme, kao što je sedište u Austriji, zaista prijaju.“

Cilj startup firmi definitivno treba da bude zadovoljstvo zaposlenih i mogućnost da oni obave svoju ulogu u timu na način na koji im to najviše odgovara. Mogućnost za uštedu, logično, predstavlja jedan od razloga da oni budu zadovoljniji.

Ušteda za prevoz

Ova ušteda je značajna pogotovo u slučaju onih koji idu kolima na posao, naročito ukoliko je velika relacija između doma i kancelarije zaposlenog. Ništa manje nije ni održavanje vozila ili parking, koji ukoliko nemate obezbeđen morate svakodnevno plaćati. Ipak, nije zanemarljiva ni ušteda onih koji na posao idu javnim prevozom s obzirom na iznos mesečne karte.

Ušteda na obrocima

Kada na poslu provodite 8 ili više sati svog dana, prirodno je da više puta morate i da jedete. Ti obroci se uglavnom zasnivaju na onlajn dostavi restorana ili nekoj brzoj hrani u okolini firme. Osim što je ta hrana lošijeg kvaliteta od one koju ćete spremiti sami kod kuće, ona i više košta. Izbor namirnica je daleko veći, možete imati zdrave, izbalansirane obroke koje ćete manje platiti, a koji su pritom bolji za vas.

Zaboravite na faktor vremenske prognoze

Samo kada pomislite na rano ustajanje zimi dok još uvek nije ni svanulo, a temperatura je u minusu, sigurno da vam nije svejedno. To su oni dani kada biste najradije ostali u krevetu samo da ne biste morali da razmišljate o kišobranu i dovoljno toplom kaputu. Takođe, nemojmo zaboraviti i one pretople dane kada biste ceo dan proveli samo ispod klime, a ne u kancelariji gde morate, prirodno, pristajati na kompromise vezane za visinu temperature u prostorijama.

Sami birate svoje oblačenje

Iako ih je vremenom sve manje, postoje i dalje firme koje zahtevaju formalan način oblačenja. Bele košulje, suknje preko kolena, kravate, uske cipele asociraju na neudobnost i ujedno su glavni razlog zbog kog ljudi često imaju negativnu konotaciju pri pomisli na odlazak na posao.

Čak i da vam je firma nešto slobodnija u pogledu oblačenja, pravila osnovne pristojnosti morate da ispoštujete. Sa druge strane kod kuće možete ceo dan provesti u pidžami, sa maskom za lice i peškirom na sveže opranoj kosi. Upravo je to jedan od komfornih situacija koje najviše prijaju zaposlenima.

Sve može biti vaša kancelarija

Vaš dom ne mora biti jedino mesto na kom radite, kada vam postane dosadno, uvek možete otići do obližnjeg kafića ili sesti u park i uživati u lepom danu. Možete tokom celog dana kombinovati opcije koje vama najviše odgovaraju, sve dok imate prenosivi računar kako bi vaši poslodavci znali da u tom momentu mogu da računaju na vas. Sve što je potrebno jeste da odajete utisak odgovorne osobe i da posao završavate kvalitetno i na vreme, a da li će to biti u restoranu ili u biblioteci, vašim nadređenima to nije toliko bitno.

Komunikacija je opcionalna

Koliko puta ste ustali na levu nogu, a znali ste da morate taj dan da postupate odgovorno i ljubazno? Jedan od najvećih razloga stvaranja konflikta na poslu je kombinacija različitih energija zaposlenih. Vi svojom tenzijom nekada možete da doprinesete lošoj energiji na poslu, a to vam sigurno nije u cilju. Ipak, kada radite od kuće možete dozvoliti sebi da se osećate kako želite jer vaši problemi neće uticati na kolektiv. Ovo je izuzetno bitna stavka jer je u direktnoj povezanosti sa opštom funkcionalnošću i učinkom, kako vašim, tako i onih na koje vaš rad utiče.

Ipak, ukoliko ne želite da se odreknete druženja sa kolegama nemate razloga za brigu. Kada su u pitanju zaposleni gore pomenute kompanije Playerhunter iskustva su pokazala da im redovne tim bilding aktivnosti omogućavaju da ostanu bliski sa svojim kolegama, i da se zahvaljujući njima i dalje osećaju kao deo tima.

Ovakve aktivnosti im pružaju dodatnu priliku da se opuste, upoznaju i osete dinamiku međusobnih odnosa van radnog okruženja, bilo ono digitalno ili fizičko. Upravo to je pristup koji pospešuje poslovanje, a otvara mnogo mogućnosti u korist zaposlenih koji biraju remote posao od svoje kuće.

Nakon mnogo godina koje ste proveli obrazujući se imate pravo da birate radno okruženje. Velika prednost je da organizujete svoje vreme i da birate na koji način ćete ga provoditi, a poslodavce koji vam izlaze u susret treba nagraditi jednako odgovornim pristupom poslu.

Iz svog stana i za par sati, Novosađanka zarađuje nekoliko prosečnih plata

OGLAS

71 Shares
Share via
Copy link