Magazin

Zapis sa otkaznog roka: Kako nastaviti dalje?

Biti najbolji nije dovoljno. Biti najvredniji nije pohvalno. Biti zaposlen nije trajno i garantovano, jer već danas upravo ti možeš dobiti otkaz. Bez obzira na to koliko se predano posvetio poslu koji radiš, volio ga, nastojao zadržati, vrlo lako se može desiti da jednoga dana jednostavno postaneš višak. I tada vrijedi znati kako se nositi sa otkazom i shvatiti da je realnije dobiti ga nego dobiti novu priliku za posao. Međutim, mnogi od nas prilikom dobijanja otkaza naprave neke od kardinalnih pogrešaka, nesvjesni da postoje stvari koje se tada nipošto ne trebaju uraditi. Evo zapisa sa otkaznog roka o tome kako se nositi sa njim i nastaviti dalje.

Shvati da si zamenjiv

Ok, ovo vjerovatno izgleda okrutno i naizgled nemoguće, ali više je nego realno, prosto zato što je tako. Bez obzira koliko kompetentan bio kao radnik, prije ili kasnije prestaćeš raditi. Makar to značilo i da penzju dočekaš u istoj firmi, što je ipak za današnje pojmove bajka, ali suština ostaje ista. Neko drugi će nekada doći na tvoje mjesto i bez obzira na to koliko ti delovalo nelogično, a tvojim kolegama ispočetka neobično, s vremenom će raditi isto što i ti.

 

Ne stvaraj neprijatelje u poslodavcima

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka svakoga ko se suočio sa otkazom. Povrijeđeni ponos i patološka potreba za osvetom. Ali razmisli na trenutak u pravcu toga da tvoj odnos sa poslodavcem dosta govori o tebi i da će potencijalnim budućim poslodavcima govoriti isto. Zatvarati vrata dupetom nikada nije bila opcija koja se kasnije isplati, jer ne samo da je arogantno, već je u osnovi besmisleno. Time direktno ukazuješ na to da se ne znaš nositi sa gubicima, nisi u stanju održavati normalne i korektne odnose i apsolutno ne zaslužuješ novu priliku.

Ne pravi dramu i ne očajavaj

Otkaz je jedno od najtraumatičnijih iskustava u životu svakoga čoveka i sasvim je u redu biti povređen, ljut i razočaran, ali povući se u sebe i praviti životnu dramu od toga ne vredi. Jednostavno je. U svakom trenutku postoje milioni ljudi kojima je znatno teže nego tebi, koji su bolesni, siromašni, gladni, ostavljeni i životno ugroženi. Ma koliko ti se činilo da je otkaz najgore što ti se moglo desiti, veruj mi nije.

Ažuriraj CV i kreni dalje

Od čekanja nema baš mnogo, tako da nakon što se sabereš i shvatiš koliko je situacija realna i moguća, vreme je za delovanje. Shvati da ti je radno iskustvo koje si stekao na poslu na kojem si dobio otkaz omogućilo nova poznanstva, nove saradnje i godine iskustva. A to u tvojoj aplikaciji za novi posao svakako izgleda privlačno. Izvuci najbolje iz posla kojim si se bavio i iskoristi priliku da shvatiš šta ti sada u novom poslu treba i šta želiš.

Budi najbolja verzija sebe

Bez obzira što si se suočio sa gubitkom, izvuci maksimum iz toga i potrudi se da vreme koje se sticajem okolnosti dobio iskoristiš za unapređenje svojih veština. Možda jesi dobar, ali uvek možeš biti bolji. Nauči novi jezik, veštinu ili se edukuj na različite neformalne načine. Pokaži sledećem poslodavcu da si najbolji u svom poslu, jer se takvi radnici veoma cene.

Ma kako ti se činilo nemogućim da pokupiš deliće sebe, svog ponosa i rada i pomiriš se sa činjenicom da si višak, uprkos tome što nisi uradio nijednu pogrešnu stvar, shvati da svako iskustvo sa sobom nosi poruke, a one te kasnije uče tome da budeš jači, uporniji i u konačnici otporniji na sve što te u životu čeka. Otkazni rok je prilika da se presabereš, preorentišeš i shvatiš da jednako kao što su zamenili tebe i ti možeš zameniti poslodavca. Svaki put, bez izuzetka, negdje iza ugla te čeka bolja prilika, a na tebi je da je pronađeš i prihvatiš.

Šta možete da radite dok tražite posao

Sara Velaga

Zaljubljena u olovku i papir, koje povremeno vara sa tastaturom. Sve zbog jedne iste ljubavi prema pisanoj riječi.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link