Lifestyle

Ako ste preležali grip, obratite pažnju na sledeće

Kod pacijenata koji su preboleli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar su veći za čak šest puta, rezultati su istraživanja.

Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba treće životne dobi, piše u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.

“Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije zbog dokazane povezanosti između gripa i akutnog infarkta miokarda”, rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje u Ontariju u SAD.

Studiju je u saradnji s kolegama sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.

Opasnost od obolevanja najveća je u prvoj nedelji nakon infekcije, naročito kada je reč o osobama treće životne dobi, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar.

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj meri kao nakon prebolelog gripa.

Ranije su studije dovele u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.

“Učestalost srčanih udara najviša je zimi”, podsetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kvong je pozvao na “donošenje međunarodnih smernica čija je svrha vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara”.

Pozvao je sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mere opreza i spreče razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

10 saveta kako sprečiti i lečiti iscrpljujući grip

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link