Koronavirus Srbija

Afera Fajzer: Kompanija, čiju vakcinu Vučić obećava, podmićivala lekare u Srbiji

Pre osam godina, srpski mediji izvestili su o tzv. aferi Fajzer.

Naime, tužilaštvo SAD-a je postupilo po prijavi američke Komisije za hartije u kojoj se navodi da je kompanija Fajzer podmićivala lekare i visoke medicinske zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Kini…

Nakon istrage i podizanja optužnice, američki farmaceutski gigant, koji je sada u fokusu javnosti celog sveta zbog vakcine protiv koronavirusa, pristao je da plati poravnanje od 60 miliona dolara vladi SAD, čime je slučaj okončan.

Ovu informaciju je pred srpsku javnost prvo izneo portal B92, a taj tekst možete pročitati OVDE.

O istoj temi izvestio je i RTS tesktom pod naslovom: „Afera ’Fajzer’: U Srbiji svi iznenađeni„. Članak (koji možete pročitati OVDE) je objavljen u avgustu 2012. godine i u njemu izmeđuostalog piše:

U najnovijoj farmaceutskoj aferi navodi se da je američka kompanija „Fajzer” deset godina, od 1997. do 2007. podmićivala i lekare i visokopozicionirane zdravstvene zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Kini… i da su na mito dali milione dolara.

Portal Kurir je tada, 2012. godine, bio nešto detaljniji, pa je Fajzer označio kompanijom poznatom po proizvodnji vijagre i izvestio da je samo u Srbiji, za potrebe podmićivanja lekara ova kompanija potrošila 150 miliona dinara. Detaljnije na ovom linku.

Podsetimo, Srbija je sa Fajzerom potpisala predugovor o nabavci vakcine protiv koronavirusa, a Narodna skupština je usvojila zakon koji nadležnom ministarstvu daje ovlašćenja da naloži obaveznu vakcinaciju.

O vakcinama ove kompanije poslednjih dana govorili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je pre dve nedelje kazao da je Srbija sa ovom kompanijom ugovorila nabavku 350 hiljada doza vakcina, dok je u četvrtak rekao da je država za ovu i celu narednu godinu preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza, te da će to najverovatnije biti Fajzerova vakcina protiv koronavirusa.

Ministar Lončar je za RTS istakao da će Srbija tražiti dodatne doze, te da je razgovarao sa Fajzerom i “molio ih za dodatne količine, jer smo među prvima potpisali ugovor sa njima.”.

U najnovijem tekstu, list Danas donosi informacije dobijene iz kompanije Fajzer. Oni su potvrdili da je Srbija potpisala ugovor sa njima o nabavci vakcine protiv koronavirusa, ali da su detalji tog ugovora poverljivi.

Na pitanje Danasa kada će biti dostupne informacije o količini ugovorenih vakcina, rokovima isporuke i ceni, Fajzer nije pružio odgovor.

Korona virus i vakcinacija: Šta znamo o prvoj vakcini, kako deluje i koliko je efikasna

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


848 Shares
848 Shares
Share via
Copy link