Koronavirus Svet

Izrael istražuje povezanost vakcinacije Fajzerom sa upalom srčanog mišića

vakcina-korona-izrael-fajzer
Printscreen

Država Izrael istražuje povezanost između vakcinacije i skoka broja obolelih od miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, naročito kod mlađih muškaraca. Ova država je imunizovala svoje stanovništvo isključivo Fajzer/Biontek vakcinom, a istraga bi trebala da pokaže da li postoji bilo kakva povezanost sa ovim oboljenjem.

Preliminarna istraga izraelskog Ministarstva zdravlja pokazuje „desetine slučajeva“ miokarditisa nakon što je u ovoj zemlji vakcinisano preko pet miliona ljudi. Ovakvi slučajevi javljali su se uglavnom posle druge doze izjavio je izraelski koordinator za kontrolu pandemije Nakmen Eš.

Prema izveštajima izraelskih medija, većina tih pacijenata s miokraiditisom otpuštena je iz bolnice u dobroj formi. Umrle su dve osobe: jedna 22-godišnjakinja i jedan 35-godišnjak koji nisu imali prethodne bolesti. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdile dijagnoze, prenosi Dojče vele.

Upalu srčanog mišića mogu izazvati virusi, bakterije, gljivice ili paraziti, a može se javiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Simptomi miokarditisa su lupanje srca, bol u grudima, umor, visoka temperatura i otežano disanje, a prvi nagoveštaju javljaju se ili posle samo nekoliko dana od infekcije ili nakon nekoliko nedelja.

Takođe, postoji i onaj asimptomatski vid upale srčanog mišića koji, iako često može proći bez ikakvih posledica, daje mogućnost pojave srčane insuficijencije, odnosno slabosti srca.  Na osnovu do sada dostupnih podataka, smrtni slučajevi su retki.

Prema rečima nakmena Eša, još uvek nije najjasnije da li je broj osoba sa upalom srčanog mišića neobično visok i kakva je povezanost sa procesom vakcinacije protiv koronavirusa. Sam proces dokazivanja je, kako se navodi, prilično težak jer miokarditis često protiče bez komplikacija i mogu ga uzrokovati raznorazni virusi.

Pisanje izraelskih medija navodi na drugačiji zaključak jer prenose da se radi o petostrukom povećanju obolelih od miokarditisa među populacijom mlađih muškaraca. Nakon druge doze generalno oboli jedna od 100.000 revakcinisanih osoba, dok je kod mladića taj broj, kako se sumnja, jedan od 20.000.

Kompanija Fajzer je u svom odgovoru novinskoj agenciji Rojters saopštila da su “svesni izraelskog zapažanja o bolesti, od kojih se većina dogodila kod mladića koji su primili vakcinu Fajzer/Biontek”. Dodaju i da se neželjeni efekti redovno nadgledaju, a ova kompanija nije primetila povećanu stopu miokarditisa u opštoj populaciji.

– Trenutno nema dokaza da je rizik od miokarditisa povezan s upotrebom vakcine kompanije Bajontek/Fajzer – stoji u odgovoru ove farmaceutske kompanije.

Izrael se mesecima navodi kao najuspešniji primer imunizacije stanovništva sa preko 60 odsto vakcinisanih građana. Prema bazi podataka ove zemlje Fajzer/Biontek vakcina sprečava težak oblik oboljevanja od koronavirusa.

Verovatno će biti potrebna i 3. doza Fajzer vakcine u roku od 12 meseci

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

123 Shares
123 Shares
Share via
Copy link