Magazin Putovanja

20 bajkovitih malih gradova na svetu koje bi trebalo posetiti u 2023.

kolmar
Foto: Printscreen

Kada neko kaže „putovanje“, verovatno će većina nas najpre pomisliti na metropole poput Berlina, Madrida, Njujorka, Rima, Londona. Međutim, postoje i oni biseri turizma, gradovi koji uprkos svojoj veličini i dalje nude neodoljiv šarm, sjajnu arhitekturu i predivno prirodno okruženje, a nisu prenatrpani turistima.

Od Japana, preko Kine, Evrope pa sve do Sjedinjenih Američkih Država, ove bi bila prava šteta ne posetiti u 2023. godini.

Češki Krumlov, Češka

Mali, ali očaravajuće lep, taj grad u Češkoj nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a šetnjom kroz njegov centar osećaćete se kao na nekom starom filmskom setu.

Svaka kućica savršeno se uklapa u istorijsko okruženje, dok panoramom grada dominira spektakularan dvorac koji leži na bajkovitoj reci Vltavi.

U Češkom Krumlovu možete da se divite bogatstvu renesansne, gotičke i barokne arhitekture, uživate u šarmu starog sveta, koji dolazi u paketu zamršenih ulica, popločanih uličica i zgrada premazanih oljuštenom bojom u nijansama svetložute, zelene i ružičaste, piše Putni kofer.

Halštat, Austrija

Očaravajući vidikovci, mistično jezero okruženo šumovitim padinama zbog kojih nalikuje na fjord, pitoreskne kućice i priroda koja ostavlja bez daha.

Sve to možete doživeti u Halštatu, jednom od najlepših sela na svetu koje je toliko popularno da su Kinezi izgradili njegovu repliku.

Zahvaljujući rudniku soli, Halštat i njegova okolina su od 1997. pod zaštitom UNESCO-ve svetske kulturne baštine, a svoju popularnost duguje brojnim prirodnim lepotama, kao i crtanom filmu Zaleđeno kraljevstvo, jer se smatra kako je taj austrijski dragulj bio inspiracija za Diznijev gradić Arendelle.

Kolmar, Francuska

Verujete li u ljubav na prvi pogled? Ako je odgovor negativan, uveravamo vas da ćete mišljenje promeniti čim zakoračite u Kolmar, bajkoviti gradić koji se smestio u francuskoj regiji Alzak.

Kolmar je proglašen najboljom evropskom destinacijom za 2020, a često ga krase epiteti poput najlepši i najromantičniji grad na svetu.

Šarene kućice sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko reke Lauh, divne poslastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom.

Gotovo je neverovatno da jedno mesto može da bude toliko lepo!

Jajce, Bosna i Hercegovina

Jajce je jedno od najzanimljivijih, ali i najpotcenjenijih mesta u Bosni i Hercegovini. Grad ima dugu i zanimljivu istoriju koju možete videti (i osetiti) u brojnim znamenitostima.

Njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživelo u srednjem veku kada je Jajce bilo prestonica nezavisnog Bosanskog kraljevstva.

Uživajte u predivnim prizorima vodopada reke Plive u centru grada, posetite Hram boga Mitrasa, popnite se u Stari grad Jajce i razgledajte katakombe, počastite se tradicionalnim bosanskim jelima kao što su pita ispod sača, jajačka prevrta, bosanski lonac…

Parati, Brazil

Kad bi Instagram dizajnirao grad, verovatno bi izgledao poput Paratija u Brazilu, gde se mirisne bugenvilije fotogenično prelivaju sa krovova.

Smestio se na pola puta između Rija i Sao Paula na brazilskoj atlantskoj obali, život se u njemu odvija sporim tempom, a blistava kolonijalna arhitektura uokvirena je palmama koje se njišu na povetarcu.

Brodovi koji se ljuljaju u luci dolaze u svim nijansama boja. Odaberite svoju omiljenu i otplovite prema obližnjoj pustoj ostrvskoj plaži.

Rotenburg povrh Taubera, Nemačka

Ako vas zanima kako je to živeti u mestu koje izgleda kao da je izašlo iz bajke braće Grim, ne morate tražiti dalje od nemačkog gradića čije ime se doslovno prevodi kao „crveno utvrđenje iznad reke Tauber”.

Rotenburg povrh Taubera jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Bavarskoj, a sa svojim kamenim popločanim uličicama, uskim tornjevima i predivnim zidinama kao stvoren je za šetnju, dobru fotku i romantični beg s boljom poplovinom!

Bonifačo, Korzika, Francuska

Zbog tog grada na steni visokoj sedamdeset metara, koji je s tri strane okružen Sredozemnim morem, zasigurno je potrebno posetiti Korziku, ostrvo na kojem je rođen Napoleon.

Tu vreme kao da je stalo, a da nema pokojeg turista koji se provlači kroz srednjovekovne uličice, lako biste mogli da zamislite kako magarci šetaju starim delom grada prenoseći teški teret i breme suvog granja na leđima, dok se u pozadini čuje mešavina italijanskog i francuskog jezika malobrojnih stanovnika koji i danas sanjaju o nezavisnosti.

Osnovan oko 830, Bonifačo je najstariji grad na Korzici, a veruje se da je upravo on ta zemlja o kojoj je govorio Homer u „Odiseji“.

Marsaklok, Malta

Malta je jedna od najmanjih država na svetu koja na veoma malom prostoru nudi toliko toga neobičnog i drugačijeg, zanimljivog, posebnog i divljeg.

Jedno od omiljenih mesta na ostrvu je Marsaklok, predivno ribarsko mesto koje je idealno da se poseti nedeljom, na dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svežom ribom na otvorenoj gradskoj pijaci.

Najveća ribarska luka na Malti u fokusu je brojih fotografa i umetnika, a ono što je njen simbol su tradicionalne žive boje na brodovima, kućama i štandovima.

Širakava, Japan

Malo japansko planinsko mestašce u zagrljaju šuma i visokih planina, jedna je od najodrživijih destinacija sveta. Reč je o gradiću Širakava sa 1300 stanovnika, u kojem je priroda dan danas zaista netaknuta.

Čak 96 posto njegove površine čine šume, dok je poljoprivrednog zemljišta tek 0,4 posto. Širakava je deo nacionalnog parka Hakusan i parka prirode Amo, a smeštena je na teškom, strmom planinskom terenu, daleko od drugih naseljenih mesta.

To im je omogućilo da zadrže život u skladu s prirodom i postanu u mnogo čemu gotovo samoodrživi.

Pjetrapertoza, Italija

Taj gradić u pokrajini Bazilikata izgleda potpuno neverovatno. Nastao je na samim padinama brda, na kojima su kuće kao nabacane na strminu.

Ima tek nešto više od hiljadu stanovnika, ali je pun ostataka građevina iz rimskog doba, a u njemu se nalazi i dvorac Saracen iz 9. veka.

Turisti ne propuštaju da se spuste zip-lajnom, koji je posebna atrakcija, jer se iz vazduha pruža jedinstven pogled na grad i okolinu.

Dinant, Belgija

Podno lanca sivih stenovitih planina i uz obalu reke Maas smestio se gradić Dinant.

Ime mu potiče od starog keltskog naziva Sveta dolina, a danas taj belgijski dragulj može da se pohvali brojnim znamenitostima i pričama poput one da je u njemu živeo Adolf Saks, koji je izmislio saksofon.

Adolfova kuća nalazi se u ulici koja nosi njegovo ime, a po celom gradu možete pronaći simbole i spomenike posvećene tom melodičnom instrumentu i njegovom tvorcu.

Kob, Irska

Jednom kada ugledate Kob, predivan irski gradić u koji je čuveni Titanik pristao pre nego što je potonuo, zaljubićete se na prvi pogled!

Kob je omiljena destinacija među ljubiteljima istorije i onima koji imaju interes za svetski poznati brod.

Međutim, iako istorija Titanika može da bude privlačna, to nije jedini razlog da posetite jedan je od najslikovitijih gradova u Irskoj.

Taj lepotan je vrlo fotogeničan grad, a jedna od najpopularnijih fotografskih lokacija je jarko obojeni niz kuća na Vest Vjuu.

Te raskošne stambene građevine, naslagane jedna na drugu i izgrađene 1850-ih, poznate su kao špil karata. Do sada su krasile naslovnice nekoliko hiljada razglednica i milione objava na Instagramu.

Kečikan, Aljaska, SAD

Na krajnjem jugu najsevernije države SAD-a nalazi se Kečikan, u čijem je središtu mala grupa šarenih kuća i zgrada izgrađenih na drvenim stubovima.

Njegova najpoznatija ulica, Krik, bila je poznata četvrt crvenih svetiljki sve do 1954. godine. Danas je ona dom umetničkim galerijama, suvenirnicama, knjižarama, restoranima i prava je poslastica za fotografe.

U okolini Kečikana možete da uživate u bujnim zelenim šumama, dolinama isklesanim ledenjacima i planinama koje obožavaju ljubitelji aktivnog odmora.

Husavik, Island

Húsavík je simpatično ribarsko mestašce u severnom delu Islanda, južno od Arktičkog kruga.

Grad je poznat po zadivljujućem pogledu na okean, šarenim kućama, predivnoj drvenoj crkvi te fantastičnim turama posmatranja kitova.

Najbolje vreme za to je obično u toplijim mesecima, od maja do septembra, a ponekad čak i sve do novembra.

Većina turoperatora radi tokom cele zime, ali zbog migracijskih obrazaca manja je verovatnoća da ćete u to vreme uočiti kitove.

Marvao, Portugalija

Još dok se približavate zidinama iz 13. veka koje okružuju Marvão, po mnogima najlepše mesto pokrajine Alenteho, bićete očarani njegovom lepotom.

Nalazi se na 860 metara nadmorske visine, na veličanstvenoj strmini koja gleda na špansku granicu, a njegove su se bele kućice, kamene uličice i crkvice potpuno stopile sa planinom na kojoj se mesto nalazi.

Smestite se u šarmantnoj istorijskoj kući na glavnoj ulici i upijajte pogled s njene terase.

Žoužuang, Kina

Smestio se između Šangaja i Suzhoua, drevni je deo grada Kunshan, provincije Đangsu, koji obiluje rekama i jezerima.

Mnogi ga smatraju najlepšim gradom na vodi u Kini. Ima istoriju staru više od 900 godina s mnogo kuća izgrađenih u dinastijama Ming i Qing.

Danas se ubraja među najpopularnija odredišta za dnevne izlete iz Šangaja, a ture obično uključuju vožnju gondolom u kineskom stilu kroz kanale, šetnju poznatim Dvostrukim mostom i posete nekoliko istorijskih rezidencija.

Bat, Engleska

Smešten u okrugu Somerset na jugozapadu britanskog ostrva, Bath je jedan od najlepših malih gradova u Engleskoj.

Taj ljupki gradić najpoznatiji je po svojim termalnim izvorima lekovite mineralne vode koji su na tom području poznati još od doba Rimskog Carstva.

Zahvaljujući njima dobio je i ime koje u prevodu s engleskog znači kupanje ili kupalište.

Okolina grada je zaštićena kao UNESCO-va Svetska baština, a Rimljani su tu izgradili terme, hram boginje Minerve te jednu od najpoznatijih kružnih građevina u Velikoj Britaniji – Tolos.

Osim kupališta, Bat je poznat po nanizanim kućama u obliku polumeseca, brojnim muzejima, pozorištima, izdavačkom i uslužno orijentisanom industrijom, ragbiju, ali i nadaleko čuvenim muzičkim studijima.

Sigišoara, Rumunija

Ako ste ikada zamišljali kako bi izgledao grad nakon što bi kanader na njega ispustio kubike boje, videli biste Sigišoaru.

Taj rumunski gradić prkosi najčešćim asocijacijama koje mnogi vežu uz rumunsku estetiku i arhitekturu, ali to mesto nije plodno tlo za stroge i jezive gotičke građevine, nepredvidivo sivo vreme i obrasla nepregledna polja.

Naprotiv, na tom području nalaze se nanizane starinske kuće u raznim bojama koje celoj istočnoevropskoj atmosferi daju neki drugačiji šarm i štih pitoresknog mesta iz starih bajki.

Najčešće ćete videti žute, narandžaste i ružičaste fasade u rodnom mestu nemilosrdnog princa iz 15. veka koji je služio kao inspiracija za lik Drakule.

Šefšauen, Maroko

Predivna arhitektura i neverovatna arapska kultura ono su što ćete prvo primetiti kada zakoračite na tlo Šefšauena.

To mirno utočište u potpunosti je prekriveno plavom bojom, a simbolički prikazuje srž muslimanske vere te stapanja neba i mora.

Drugo objašnjenje kaže da su za njegov izgled odgovorni Jevreji koji su u 15. veku bežali od španske inkvizicije pa su kuće bojali u nebeske boje kako bi se osećali bliže bogu i raju.

Neki će vam pak reći da se tako štite od komaraca i vrućina, ali Šefšauen je u svakom slučaju mesto po meri znatiželjnih putnika koje oduševljava svojim gostoprimstvom i ulicama u kojima čovek poželi da se izgubi samo kako bi otkrio neko novo iznenađenje.

Longjerbijen, Norveška

Nalazi se u Svalbardskom arhipelagu, u najsevernijem gradu na svetu, a prepoznaćete ga po kućama u različitim bojama koje stoje na stubovima kako bi se stanovnici obranili od hladnoće i mraza.

Pogled na njih će vam izazvati neobjašnjiv osećaj sreće i topline usred hladnog terena, a meštani će vam potvrditi da je upravo to razlog njihovog izgleda.

Naime, hladna klima i sezonska mračna razdoblja dovoljno su surova i teška za one koji tamo žive, tako da su vedro obojane kuće svakako dobar način da se izbegne sezonska depresija.

Izvor: Putni kofer

Neizvikane i svačijem džepu pristupačne: 4 evropske destinacije za putovanja u 2023.

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link