Magazin Srbija

Ko god odbije da uzme 100 evra, treba da zna da će morati da vrati kao da je uzeo

Srbija je nedavno prodala obveznice u vrednosti od dve milijarde evra na međunarodnom finansijskom tržištu sa stopom od 3,125 odsto. Urednik nedeljnika NIN i ekonomski novinar Milan Ćulibrk kaže za Glas Amerike da to praktično znači da će svaki građanin – bilo da uzme 100 evra ili ne – morati da vrati taj dug države.

“Naravno da država nije imala novca za isplatu po 100 evra svakom punoletnom građaninu, niti pomoć privredi koja je najavljena od tri minimalne zarade jer je praktično kraj marta dočekala sa minusom u budžetu od 400 miliona evra.

Dakle, pre nego što je pandemija uzela svoj danak mi smo već imali rupu u budžetu i ona mora da se popuni, a nema drugog načina nego da se država zaduži”, rekao je Ćulibrk.

On je upozorio da, koliko god zvaničnici govorili da je zaduženje povoljno i dobro, treba imati na umu da se država pre pet meseci zadužila po tri puta manjoj kamatnoj stopi.

“Svako od nas, bez obzira da li uzeo tih 100 evra ili ne uzeo – vratiće 105. Zato što će morati da plati i kamatu jer država nije imala tog novca, morala je da se zaduži.

Tako da, ko god odbije da uzme tih 100 evra, mora da bude svestan da će on da vraća kao da je uzeo te pare. Zato je moja sugestija svima, čak i onima koji ne misle da uzmu – da ipak uzmu i poklone u humanitarne svrhe”, kaže Ćulibrk za Glas Amerike.

Napominje i da je pitanje koliko će koristi od pomoći građanima imati privreda u Srbiji, ako građani nisu ni na koji način obavezani da 100 evra potroše na kupovinu domaćih proizvoda.

“Ono što je zanimljivo je da je u prva tri meseca izvoz rastao mnogo sporije od uvoza. Izvoz je rastao po stopi od 3 posto, a uvoz po stopi od 7 posto i to je bilo pre pandemije. Već su se tada naslućivali negativni trendovi koji su bili i posledica kursa dinara.

Zarade uvoznika su sada mnogo veće nego što su bile i uvoz im se isplati, i ja verujem da zbog toga ova mera, koja od početka nije bila ekonomska nego politička i sračunata je da se podmaže glasačka mašina uoči izbora 21.juna, neće imati dobre posledice po srpsku ekonomiju“, kaže urednik NIN-a.

Izvor: Nova

100 evra pomoći: Za 3 sata prijavilo se čak 500 hiljada građana

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

5.8K Shares
5.8K Shares
Share via
Copy link