Magazin Srbija

10 najčešćih pitanja i odgovora o 100 evra pomoći

Jutros su počele onlajn prijave za 100 evra pomoći na koje imaju pravo svi punoletni građani Srbije.

Do sada se prijavilo više od miliona građana.

Link na kome možete podneti prijavu nalazi se OVDE.

Iako deluje da je prijavljivanje više nego jednostavno – potrebno je uneti JMBG, broj LK i izabrati banku iz padajućeg menija, deluje da i dalje ima nekoliko nejasnoća.

Ovo je deset najčešćih nedoumica i pitanja o prijavama za 100 evra pomoći.

Ko dobija 100 evra bez prijave

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći ne moraju da se prijavljuju. Oni novac na račun dobijaju automatski, 15. maja. Ako nemaju račun u banci, biće im otvoren jednokratni u Poštanskoj štedionici, koji će biti ugašen čim podignu sto evra. Penzionerima koji ne moraju da se prijavljuju smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Uplata novca ovim građanima kreće u petak, 15. maja.

Šta je sa deviznim penzionerima

Građani koji primaju samo penzije iz drugih država moraju da se prijave ili online ili putem kontakt-telefona.

Ko mora da se prijavi

Svi građani Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. imali punih 18 godina i aktivno prebivalište u zemlji, sa važećom ličnom kartom, a da nisu penzioneri Fonda PIO i korisnici novčane socijalne pomoći. Oni koji koriste neku drugu vrstu socijalne pomoći takođe moraju da se prijave da bi ostvarili pravo na novac.

Moram li da imam prebivalište u Srbiji

Da.

Pravo na sto evra imaju isključivo punoletni građani Srbije (da su punoletni na dan 24. aprila 2020.) sa aktivnim prebivalištem u Srbiji i sa važećom ličnom kartom.

Šta ako mi je istekla lična karta

Ko nema ličnu kartu – neće ni moći da dobije sto evra. Samo oni kojima je lična karta istekla tokom trajanja vanrednog stanja (između 15. marta i 6. maja), moći će da se prijave i podignu svoj novac bez pravljenja nove lične isprave.

Punoletan sam, a nemam ličnu kartu

Bez lične karte ne postoji mogućnost prijave za sto evra.

Nemam račun u banci, a pri prijavi moram da unesem ime banke

Onaj ko nema račun u obavezno polje na sajtu Uprave za trezor unosi ime banke u kojoj želi da podigne novac.

Šta ako mreža “zabaguje” prilikom prijave

Na internet stranici Trezora idp.trezor.gov.rs moguća je provera da li je građanin prijavljen, odnosno, da li su njegovi podaci uspešno uneti u sistem. Odgovor se dobija takođe unosom JMBG i broja lične karte. Postoji i opcija “prijavi problem” sa funkcionisanjem aplikacije ili procesom isplate pomoći, ali ona će biti omogućena od 15. maja.

Od petka, 15. maja, postojaće i mogućnost telefonske prijave.

Trenutno sam van Srbije – mogu li online da se prijavim iz neke druge države

Pristup internet stranici Trezora – https://idp.trezor.gov.rs/ moguć je i iz drugih zemalja, što je Nova.rs proverila u slučaju Crne Gore. Potvrda prijema prijave za sto evra moguća je samo za one koji unesu svoj JMBG i važeći broj lične karte.

Kada mi sto evra “leže” na račun?

Za domaće penzionere i korisnike novčane pomoći uplata 100 evra kreće u petak 15. maja. Za ostale punoletne građane koji imaju pravo na ovu pomoć, uplate će ići sukcesivno, na svakih pet dana.

Za isplatu pomoći od sto evra punoletnim građanima Srbije u budžetu je namenjeno 60 milijardi dinara.

Izvor: Nova.rs

Pozovi Malog radi poniženja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Istekla mi je licna karta u toku vandrednog stanja, da li cu moci da podignem novac sa isteklom licnom kartom ili treba da izvadim novu pa da se prijavim Hvala

  • ukrali su mi tašnu i isprave dan pre vanrednog stanja. SUP nije radio, podnela sam zahtev, lična karta će biti gotova oko 10 jula. Kako da se prijavim??

13 Shares
Share via
Copy link