Magazin

10 slika iz našeg detinjstva otkrivaju magiju odrastanja u Srbiji

<img src="https://i.ytimg.com/vi/MuvNUxA8fSo 2. Za užinu uzimaš parče hleba na koji ti je baba namazala “dobro jutro” i džem od kajsije i juriš napolje – i već neko viče “daj griz”. 3. Ti žmuriš i brojiš, a znaš da se jedan uopšte nije sakrio, nego ti stoji iza leđa da se “zapljune” i pre nego što kreneš. 4. Snimaš pesme s radija na kasete. Tata ne da da diraš ploče i gramofon.

Moramo se složiti da je odrastanje u Srbiji imalo svoje čari. Videćete ih na licima ljudi koji su upravo čuli muziku sa špice za “Cipeliće” ili “Laku noć deco”, odigrali partiju Tetrisa, ili se prisetili ukusa hot-dogova iz crvenih kioska.

Detinjstvo u Srbiji imalo je ukus hleba s margarinom i džemom i pune šolje mleka. Mirisalo je na žvake i na mirišljave papiriće koje su devojčice razmenjivale na velikom odmoru. Rimovalo se sa “Tatatatira” i plesalo se uz “S one strane duge”. Živelo se u parkiću ispred zgrade, gde su devojčice igrale lastiš, dečaci klikere, a udruženi – žmurke, piše Angelina Savić za portal Noizz.

Predstavljamo vam još 10 scena u koje bismo se rado vratili.

1. U pidžami sediš ispred TV-a i čekaš “Viteza Koju”, dok se mama sprema za posao.

2. Za užinu uzimaš parče hleba na koji ti je baba namazala “dobro jutro” i džem od kajsije i juriš napolje – i već neko viče “daj griz”.

3. Ti žmuriš i brojiš, a znaš da se jedan uopšte nije sakrio, nego ti stoji iza leđa da se “zapljune” i pre nego što kreneš.

4. Snimaš pesme s radija na kasete. Tata ne da da diraš ploče i gramofon.

audio kasete

5. Odeš u radnju da kupiš sladoled, a teta ti da žvaku umesto kusura. I to onu sa sličicom.

6. Otvaraš novogodišnji paketić i shvataš da si upravo dobio svog prvog “tamagočija”, i to malog dinosaurusa.

tamagoci

7. Ideš s roditeljima u grad, prvo u Zoo vrt, pa u luna park, pa na hot-dog iz crvenog kioska. Najbolji provod.

hot dog kiosk

8. Skupi se cela ekipa i onda idete preko ulice da berete dženerike. Grozne su, kisele, malo ih jedete, malo se gađate.

9. Akcija sankanja u školskom dvorištu, gde se napravi najbolja “kliza” i skupi ceo razred.

10. S drugarima gledaš “Nindža kornjače”. Ti si Mikelanđelo.

nindza kornjace

Koje scene biste još dodali na ovu listu? Ima ih još mnogo utisnutih u naša sećanja, iskrsavaju dok gledamo neke nove klince i mislimo da je naše odrastanje bilo lepše. Ali, da li je zaista? Možda su sad neki drugi crtaći na programu. I možda smo taj crveni kiosk poslednji put videli u muzeju. Ali, neki moćni ukusi, mirisi, doživljaji detinjstva još su svima na raspolaganju – samo ih treba prepoznati.

Uklete YU Misice: Lepota je bila njihova zla kob

Čitajte Luftiku na Google vestima

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link