Balkan Magazin

Svaka domaćica u Jugi obožavala je ovaj proizvod, a mnogi i danas tragaju za njim (VIDEO)

boral čuvar mleka proizvod jugoslavija
Foto: Everett Collection/Shutterstock

Svi oni koji su odrastali do 90-ih godina prošlog veka u Jugoslaviji, dobro su upoznati sa čarima kuvanog mleka, koje su nam pripremale naše mame i bake. Zato nije bilo domaćice u bivšoj velikoj državi, koja nije znala čemu služi “čuvar mleka”, a današnje generacije u čudu gledaju na to staklo, koje je nekada proizvodila pulska laboratorija stakla Boris Kidrič.

Naime, Boral “čuvar mlijeka” redovno se koristio prilikom zagrevanja mleka, sirupa, kuvanja testenina i variva, a sprečavao je da tečnost da proključa iz posude.

Jednostavan za upotrebu, a prodavan i u evropskim zemljama

Fabrika Boris Kidrič je svoje proizvode, pored tadašnjeg jugoslovenskog tržišta, prodavala i u evropske zemlje poput Italije, Francuske, Nemačke, Švedske i Poljske, prenosi N1.

Bio je jednostavan za upotrebu – samo je trebalo da ga stavite na dno posude kako mleko ne bi ključalo preko ivice.

Ni njegovo održavanje nije komplikovano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom, piše Večernji list.

Slika proizvoda koja je nekada bila u skoro svakom domaćinstvu izazvala je veliku pažnju i radoznalost u Fejsbuk grupi Retroteka.

“Nije mi bilo jasno zašto baka kuva pepeljaru u mleku”

Mnogi nisu razumeli tačno kako da ga koriste, a ljude i dalje zanima gde može da se kupi.

„Postavlja se na dno posude u kojoj se kuva mleko ili testenina, supa ili čorba. Ploča od boraks stakla, oblikovana tako da spreči stvaranje velikih vazdušnih mehurića koji uzrokuju da tečnost proključa iz lonca.

Nije uvek 100 odsto efikasan, ali zaista mnogo pomaže“, objasnio je jedan član grupe.

Drugi se prisećaju da su i sami imali taj zanimljiv proizvod.

“Imamo ga, kupljeno u jednoj fabrici stakla u Puli, negde između 1985-1988. otprilike, bio sam dete. Mama ga je koristila kada je kuvala domaće mleko”, “Kad sam bila mala, nije mi bilo jasno zašto baka kuva pepeljaru u mleku”, pišu drugi.

“Zaista garantuje da mleko ne pokipi”

Vratio je neverovatne uspomene jednoj od korisnika grupe.

„Bilo je to pre 31 godinu. Bila sam mlada i tek udata, stavila sam mleko da proključa, umešala čudo unutra i opustila se po stanu, znajući da mleko neće da proključa. Toliko sam se opustila da sam zaboravila na tu akciju i otišla u MUP da promenim dokumenta. Bila je gužva i dugo sam čekala.

Na povratku kući, već pri ulasku u ulaz, osetio se užasan smrad i peckanje. U stanu je bilo nepodnošljivo disati, činija je bila potpuno crna, staklo se topilo zajedno sa pregorelim mlekom, bila je crna, smrdljiva masa. Danima sam prala svu odeću, zavese, prekrivače, mislila sam da se tog smrada nikada neću osloboditi. Kako god bilo, ta sitnica zaista garantuje da mleko neće da pokipi“, napisala je korisnica Fejsbuka.

Izvor: N1

Sirotinjska jugoslovenska jela zbog kojih smo oblizivali prste, danas se retko gde mogu pronaći

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link