Magazin Top 10

10 obrada Igija Popa koje su poznatije od Igija Popa (VIDEO)

Nema mnogo likova u svetu muzike koji su tako snažno uticali na „glas i stas“ rokenrola kao što je to Igi Pop. Činjenica je, ipak, da je tokom pedesetogodišnje karijere tek manji broj njegovih pesama završavao na muzičkim top listama.

To pomalo čudi, a verovatno je i samom njemu bilo frustrirajuće s vremena na vreme. Ipak, to za ovog pevača, autora i ličnost koja je veća od života ne bi trebalo da znači ama baš ništa, jer je i sam svedok kako generacije umetnika odaju počast njegovom životnom delu, i to putem fantastičnih obrada poznatih i manje poznatih pesama.

Od vremena old skul panka, pa sve do sadašnjeg doba, Igijevi vršnjaci, ali i savremenici i muzički potomci, uzeli su neke od njegovih najdražih hitova, kao i one koji nisu previše radio friendly, i napravili svoje verzije kao omaž ovom sjajnom muzičaru i njegovom kontinuiranom nasleđu i uticaju.

U nastavku vam donosimo 10 omiljenih i najlepših Igi Pop obrada, u Discogs izboru.

1. Sex Pistols – “No Fun” (1977)

Igi Pop i The Stooges se smatraju kumovima panka. Takođe, Sex Pistols važe za jedan od najlegendarnijih pank bendova u istoriji muzike. Naravno, Džoni Roten (Johnny Rotten) i njegova bagra su napravili ludilo od bezvremenog klasika sa The Stooges debija iz 1969. godine.

“No Fun” je bila standardna numera na set listi Pistols-a, a ovu pesmu su odrokali pre nego što su napustili binu tokom svog, sada već slavnog poslednjeg nastupa (barem sa originalnim članovima). Štaviše, ovo je bila jedina pesma koju su tada odsvirali na bis.

2. Siouxsie & The Banshees – “The Passenger” (1987)

Odličan primer kako proto-pank postaje post-pank gotik bomba je “The Passenger” u izvedbi benda Siouxsie & The Banshees. Njihov gruv i sjajno uklopljeni duvači udahnuli su novi život u omiljenu numeru fanova Igija Popa, prvobitno objavljenu 1977. godine, na albumu “Lust for Life”.

Ona je, očekivano, bila hit i za Siouxsie & The Banshees, koji su je izdali obradu kao singl deceniju kasnije.

3. David Bowie – “China Girl” (1983)

Bouvijeva (David Bowie) verzija pesme “China Girl” definitivno je komercijalniji hit, ali pravi fanovi će zapaziti da je Igi Pop prvi put objavio poznatu melodiju kao deo svog debitantskog solo albuma “The Idiot” iz 1977. godine.

Bouvi i Pop su zajedno napisali ovu pesmu, iako je originalna Igijeva verzija ogoljenija u poređenju sa Bouvijevim glamuroznim potpisom. Bouvijev pop hit je objavljen na ablumu “Let’s Dance” iz 1983. godine.

4. Red Hot Chilli Peppers – “Search and Destroy” (1991)

Mnogi bendovi su pokušali da obrade “Search and Destroy”, ali mislimo da su Red Hot Chili Peppers napravili najenergičniju verziju, koja se drži orginalne forme.

Ovo je, takođe, omiljena numera na set listi ekipe iz Kalifornije, koji su je zvanično objavili na izdanju pod naslovom “Under the Covers: Essential Red Hot Chili Peppers” 1998. godine, kao i B stranu singlova “Under The Bridge” i “Give It Away” 1991. godine.

5. The Human League – “Nightclubbing” (1980)

Tapšanje rukama je malo glasnije, a sintovi su za nijansu svetliji u obradi pesme “Nightclubbing” grupe The Human League, ali noći su iste kao i onda kada je Igi prvi put zapevao o klabingu na albumu “The Idiot”.

Ova verzija je objavljena 1980. godine na EP izdanju “Holiday ’80”.

Legendarni KUD Idijoti u izvedbi subotičkih osnovaca (VIDEO)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

72 Shares
Share via
Copy link