Lifestyle

Alat neophodan za stolariju i drvene dekorativne predmete

Čovek brusi drvo brusilicom

Bilo da ste profesionalac ili amater koji želi da se oproba u pravljenju drvenarije, za to će vam biti neophodan odgovarajući alat. 

Za obradu drveta koriste se mnogobrojni alati uključujući i ručni alat koji vrlo verovatno već imate u svom domu, ali i brojni drugi elektični alati sa kojima ćete postići preciznost u radu.

Dakle, ukoliko ste početnik, a želite da se oprobate u pravljenju drvenih predmeta za svoju dušu, ne brinite – neće vam biti potrebna hrpa alata da biste od parčeta drveta napravili pravo umeće!

U nastavku teksta za vas smo izdvojili nekoliko osnovnih alata koji će vam biti potrebni prilikom stolarskih radova.

#1 Brusilice – za finalnu obradu drveta

Brusilice spadaju u višenamenske alate budući da se ovaj alat može koristiti za obavljanje nekoliko aktivnosti. Pre svega, brusilice se koriste za brušenje površina kako bi se dobila glatka i mekana površina. Uz pomoć nje, vrlo lako ćete sa određenih materijala skinuti višak sloja lepka ili boje, a da pritom ne oštetite samu površinu.

U brojnim prodavnicama alata pronaći ćete veliki izbor brusilica, a odluku o tome donećete u skladu sa vrstom i složenosti posla koji planirate da obavljate. 

Električne brusilice su definitivno jedne od najboljih ali one se prvenstveno koriste za obavljanje nekih složenijih i ozbiljnijih stolarskih radova, pa ukoliko ne planirate da se bavite ovako složenim poslovima, onda preporučujemo da umesto elektičnih izaberete akumulatorske bušilice.

Akumulatorske brusilice često su mnogo lakše za manevrisanje, a osim toga pružaju vam potpunu slobodu kretanja budući da ovakve bušilice rade na bateriju. 

U skladu sa tim, aku brusilice često omogućavaju pristup svim onim mestima ko kojih teško da možete doći koristeći električne brusilice jer niste vezani sa utičnicu i kabl.

#2 Bušilice – višenamenski alat

Bušilice spadaju u moćne, multifunkcionalne alate koji su neophodni svakom domaćinstvu budući da je njihova primena višestruka. Uz pomoć ovog alata ne samo da ćete uspeti da obavite sitne kućne poslove, već vam on može pomoći i za izvođenje nekih većih kućnih majstorija!

Pre svega, bušilica se koristi za bušenje rupa bilo to u zidu ili u brojnim drugim materijalima. Ukoliko poželite da vaš zid oplemenite novom slikom, ogledalom ili nešto slično, uz pomoć bušilice ćete za nekoliko sekunde izbušiti rupu u zidu. 

Iako ovaj alat više koriste profesionalci, čak i amaterima ovaj alat će dobro doći da imaju u svom domu. U zavisnosi od vašeg umeća, znanja i vrste posla za koje vam je ovaj alat potreban možete birati između nekoliko vrsta bušilica. 

Na našem tržištu postoje elektične, koje se često smatraju jačim, i akumulatorske bušilice koje se obično preporučuju onima koji ne obavljaju neke zahtevne poslove. Jedna od mana akumulatorskih bušilica koji mnogi navode je to što baterija traje kratko. 

Bilo kako bilo, za proste, kućne stolarske poslove, nema sumnje da će vam akumulatorske bušilice biti sasvim dovoljne.

Majstor radi sa brusilicom

#3 Kružna testera za sečenje materijala – ručni cirkular

Cirkular je definitivno alat koji odnosi pobedu za preciznost u radu! Uz ovaj alat moći ćete da obrađujete veliki broj materijala, a ono što je sigurno, uz njega ćete dobiti jasne i precizne oblike

Bilo da pravite novi drveni stočić ili stolicu za vaše dvorište biće vam neophodni precizni kružni oblici koje ćete dobiti uz pomoć ovog alata.

U poređenju sa klasičnom testerom za drvo koji može poslužiti takođe za obradu drveta, ručni cirkular je mnogo praktičniji i lakši, a ustalom uz običnu testeru nećete moći da postignete preciznost kakvu želite.

Važno je napomenuti da budete oprezni prilikom kupovine. Kao i svi gorenavedeni alati, tako se i ručni cirkular razlikuje prema snazi. Isto važi za izbor ručnog cirkulara – u zavisnosti od složenosti posla koji planirate da obavljate, biraćete između cirkulara manje ili veće snage. Što je snaga veća, ovaj alat pružiće vam bolju preciznost.

Prilikom kupovine ovog alata najbolje bi bilo da se konsultujete sa prodavcima koji će vam najpreciznije reći koji model kružne testere je za vas.

#4 Električna glodalica za drvo – idealan alat za izradu ukrasnih rezova

Još jedan alat koji profesionalni stolari obožavaju je elektična glodalica za drvo. Razlog tome je što ovaj alat uz pomoć sečica, odnosno noža omogućava izradu ukrasnih rezova, žlebova, precizno oblikovanje drveta i slično.

U vreme kada radnicima nisu bili dostupni brojni alati sve ove aktivnosti radile su se ručno za šta je bilo potrebno sati i sati rada. Međutim danas, kada su nam dostupni brojni alati za obradu drveta koji znatno olakšavaju posao, sve je postalo mnogo lakše.

Zbog svog izuzetno jakog motora koji okreće sečiće brzinom svetlosti, radnicima je za obavljanje ovog posla potrebno mnogo manje vremena nego što bi to bilo inače da je u pitanju ručni rad.

Kao što i sami zaključujete, uz pomoć svega nekoliko alata bićete u mogućnosti da u slobodno vreme pravite drvene dekorativne predmete na koje ćete verujemo biti ponosni! Ukoliko želite da se oprobate u stolarskim radovima, sada imate spisak neophodnih alata za obradu drveta kao vodilju za kupovinu.

Share via
Copy link