Magazin Top 10

Sa njima smo se smejali i plakali: 10 najvećih srpskih komičara

<img src="https://i.ytimg.com/vi/ixcChgNd76I

Srpsko glumište može da se pohvali sa velikim brojem sjajnih glumaca, među kojima su posebno mesto zauzimali komičari. Njihove uloge smo obožavali i nestrpljivo čekali da ih vidimo na bioskopskim platnima i TV ekranima. Sada svoje uloge igraju na nekim nebeskim scenama, ali zauvek će ostati u našim srcima.

Predstavljamo vam 10 srpskih neprevaziđenih komičara!

Miodrag Petrović „Čkalja” (1924 – 2003)

Čkalja je bio srpski glumac i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije. Teško je na jednom mestu pobrojati sve velike uloge, ove legende, ali pomenućemo samo serije: “Servisna stanica”, “Ljubav na seoski način”, “Kamiondžije”, “Vruć vetar” (1980) da li je malo?

Mija Aleksić (1923-1995)

Mija Aleksić bio je autentični pozorišni, filmski, estradni, radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom. Znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove, a često je bio prekoravan da bez mere rasipa svoj talent. Njegovo je načelo bilo: “Igraj estradu kao najveću komediju.”

Pročitajte i Diskretni heroji iz Pančeva za kojima traga ceo Fejsbuk: Spasili život starici kada niko drugi nije želeo da priđe

Radmila Savićević (1926 – 2001)

Popularnost je stekla kao Violeta u “Kamiondžijama”, devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u “Pozorištu u kući”. Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u “Boljem životu”, a godine 1995. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u „Srećnim ljudima” gde je glumila bakicu bez dlake na jeziku koja isteruje pravdu i nikada ne miruje. Radmila Savićević ostala je upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela.

Borivoje Bora Todorović (1929-2014)

Legenda naše glume koji nas je napusti 2014. Daleko od toga da ga pamtimo samo po komičnim uloga! Bio je glumac koji je mogao da igra sve. Ipak, setimo se ovde jedne od njegovih najvećih bravura – Boba iz kultne serije “Vruć vetar”.

Dragomir Bojanić Gidra (1933-1993)

O najsmešnijim likovima srpske kinematografije je nemoguće govoriti, a da se ne pomene čuveni “her Žika” iz maratonske sage “Žikina dinastija”. kao i Dragomira Bojanića Gidru!

Najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića koju je, u deset delova filma “Lude godine” tj. “Žikine dinastije”.

Dušan Poček (1932-2014)

Kada pominjemo “Bolji život” i “Srećne ljude” nemoguće je zaobići Dušana Počeka još jednog glumca koga smo izgubili u 2014. godini. Naime, možda nekome njegovo ime neće ništa značiti. Ipak, ako kažete Jezdimir Uskoković ili Ilija Pandurović, svi će se sa setom nasmejati.

Najbolji srpski glumci tokom prethodnih 50 godina

Olivera Marković (1925-2011)

Još jedna legendarna srpska glumica za koju se ne može reći da je bila samo komičarka. Olivera Marković je igrala i u pozorištu i na filmu, a bavila se i pevanjem.

Danilo Lazović (1951-2006)

Bio je jedan od najpopularnijih domaćih dramskih umetnika. Glumio je u velikom broju filmova i pozorišnih predstava. Ipak, njegova uloga Šćepana Šćekića u TV seriji Srećni ljudi postala je legendarna.

Pročitajte i Amerikanac koji je tokom Prvog svetskog rata spasavao srpsku siročad danas nema ni ulicu u Srbiji

Zoran Radmilović (1933-1985)

Godine 1964, zbog odustajanja Ljube Tadića, Radmilović uskače u naslovnu ulogu u “Kralju Ibiju” – predstavi koju pretvara – razotkrivajući potpuno izuzetnu glumačku nadarenost – u trijumf improvizacije po kojoj će ostati umamćen generacijama.

Svoju poslednju 299 predstavu “Radovan III” je održao 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

Danilo Bata Stojković (1934-2002)

Danilo “Bata” Stojković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, televizijskih i filmskih glumaca.

Ipak, i većina uloga koje je Bata glumio bile su isto takve – svestrane, životne, i i komične i tragične u isto vreme.

Setimo se samo Ilije Čvoroviča iz “Balkanskog špijuna”, Lakija Topalovića iz filma “Maratonci trče počasni krug” ili Brke iz legendarnog “Ko to tamo peva”.

Umesto testa opšte kulture: Prepoznajete li likove u „Kafani kod besmrtnih“

Izvor: Dnevno.rs

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Zaboravili ste velikog komičara Ljubišu Samardzića – Šurdu.!!!!!

    Po mom mišljenju najbolji Čkalja, Gidra i Ljubiša.

    Hvala im što su nam ulepsali trenutke.

159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link