Film Magazin

Umesto testa opšte kulture: Prepoznajete li likove u “Kafani kod besmrtnih”

Fotomontaža domaćih filmskih i muzičkih pokojnih legendi u “Kafani kod besmrtnih” postala je instant hit čim se pojavila na društvenim mrežama. Ipak, po komentarima se moglo videti da mnogi ne prepoznaju sva lica na njoj, a to je zaista sramotno. Ova slika bi trebalo da bude glavni test opšte kulture – za sve…

kafana
Printscreen

1. Josif Tatić

Josif Tatić, glumčina (1946-2013), čuveni Jataganac iz „Boljeg života“ i Tale iz „Grlom u jagode“, koji je za sobom ostavio još čitav niz uloga u filmovima i predstavama.

2. Momo Kapor

Momčilo Momo Kapor (1937-2010), umetnik za kojeg ne znaš da li je poznatiji i bolji kao pisac ili kao slikar. Beograd mu je bio večita inspiracija, a za sobom je ostavio “Beleške jedne Ane”, “Unu”, “Folirante”…

3. Bata Stojković

Danilo Bata Stojković (1934 – 2002), istinska glumačka legenda, “balkanski špijun”, nervozni Laki Topalović iz “Maratonaca”, Brka iz “Ko to tamo peva”… Ali i mnogo više.

4. Toma Zdravković

Tomislav Toma Zdravković (1938-1991), legenda narodne muzike, bez čijih pesama odlazak u kafanu ne može da prođe. “Kafana je moja sudbina”, “Svirajte noćas samo za nju”, “Sećaš li se, Sanja”… samo su neke od njih.

5. Zoran Radmilović

Zoran Radmilović (1933-1985), neprikosnoveni kralj humora i improvizacije među domaćim glumcima. Legendarne uloge su mu Radovan III i Kralj Ibi u Ateljeu 212.

6. Dragan Nikolić

Dragan Gaga Nikolić (1943-2016), veliki gospodin srpskog glumišta. Igrao šmekere (Flojd, “Nacionalna klasa”), “otpisane” (Prle, “Otpisani”), pljačkaše (Alija, “Banović Strahinja”), grofove (grof Milan Jagodić, “Sva ta ravnica”)…

7. Pavle Vuisić

Pavle Vuisić (1926-1988) veliki boem, neostvareni novinar i pravnik, ali zato jedan od najzanimljivijih figura naše glumačke scene. Za sobom ostavio više od 170 uloga u filmovima i serijama i svakoj je dao svoj pečat.

8. Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda (1961-2016), glumac, voditelj, miljenik mlade publike. Kao njegove najzapaženije uloge ističu se Viljuška u kultnom “Lepa sela lepo gore” i Terza u “Tri palme za dve bitange i ribicu”.

9. Dragomir Bojanić Gidra

Dragomir Bojanić Gidra (1933-1993), glumac čije je ime sinonim za “Žikinu dinastiju”. Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ u Italiji je snimio desetak vesterna i akcionih filmova.

10. Dušan Prelević Prele

Dušan Prelević Prele (1948-2007), “poslednji beogradski mangup”, sjajan pevač, glumac, pisac, scenarista, roker… Najpoznatiji po svom karakterističnom glasu koji je obeležio prvi mjuzikl “Kosa” u Ateljeu, ali i problematičnoj naravi.

11. Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović (1933-2016), glumačka legenda sa najimpresivnijom karijerom u celom regionu – odigrao je više od 350 filmskih uloga. U tom kontekstu prva asocijacija su partizanski filmovi, prvenstveno “Valter brani Sarajevo”, koji je mega popularnost doživeo u Kini.

12. Petar Kralj

Petar Kralj (1941-2011), poznati glumac, nosilac brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno delo.

13. Bora Todorović

Borivoje Bora Todorović (1929-2014), glumačka legenda, brat slavne Mire Stupice i otac popularnog Žike Todorovića. Najupečatljiviji u filmovima „Maratonci trče počasni krug“; „Balkan ekspres“, „Dom za vešanje“, „Profesionalac“…

14. Frenk Zapa

original kafana

Lik Frenka Zape ostao je sa originalne slike “kafane” u kojoj su okupljene prerano preminule svetske muzičke zvezde.

Kako su domaći glumci izgledali u detinjstvu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link