restoran naslovna

Kud god kreneš, vraćaš se svojoj tradiciji i užitku. Bogata trpeza nigde lepša nego kod kuće, ali i u svetu su mnogi gladni potražili neke od najboljih srpskih restorana, kako bi probali nešto novo, drugačije. Kako ljubav ima sva čula koja trebaju biti zadovoljena, tragom mirisne kuhinje naših područja zaputili smo se u svet u kojem se nešto dobro krčka. Srpska tradicija, kvalitet i gostoprimstvo oduvek su nama bili za medalju, a u svetu su se među najpriznatijima pronašli upravo neki od ovih 10 restorana. Vreme je da ih obiđemo, makar virtuelno.

Kafana na Menhetnu

Često se ističe kako je upravo „Kafana“ prvi restoran srpske kuhinje na Menhetnu, a otvorio ga je Vladimir Ocokoljić, koji je jednog dana dok je šetao gradom zapazio prostor za iznajmljivanje i odlučio da upravo tu započne svoj posao iz snova. Po staroj recepturi, još iz 1930. godine poslužuju se jela koja sve ljude sa Balkana vraćaju u detinjstvo i prisećaju na stare dobre ukuse majčine trpeze. Stare klupe iz crkve, tapacirane su o obnovljene, a bivši arhitekta po zanimanju, Vladimir Ostojić dao je svoj doprinos i u uređenju enterijera ovog prvog restorana srpske kuhinje.

Mediterraneo u Melburnu

Kako bi argumentovali epitet najboljeg u Melburnu, donosimo vam informaciju da je ovaj restoran u vlasništvu Milorada Popovića dobitnik plakete za restoran koji najbolje priprema odreske u čitavom Melburnu. Kombinacija mediteranske i tradicionalne srpske kuhinje idealan su recept za uspeh ovog ugostitelja koji je svoj san ostvario nakon dugogodišnjeg rada u drugim lokalima kao konobar. Sada nastoji pružiti maksimalan užitak građanima koji sebi svakodnevno mogu priuštiti izlazak na jedno ovakvo mesto.

Skajlon toranj uz Nijagarine vodopade

Tačno uz jedno od najvećih svetski čuda, Nijagarine vodopade, smestio se Skajlon toranj sa restoranom srpske kuhinje u vlasništvu Đorđa Jerića. Na vrhu tornja, na visini od 156 metara nalazi se ugođaj za sva čula sa pogledom na Toronto i okolne predele. Porodični posao preneo je na sinove, a veruje kako će izgradnja tornja biti i veća kada dobije unuke.

Beogradska bašta u Ohaju

Na autoputu u mestu Barberton, nalazi se vicešampion restoran SAD-a. Vlasnici Sofija i Kosta Papić svoju tajnu kriju u svežoj piletini, svinjskoj masti i sremskom paprikašu koji je postao jedno od omiljenih jela koja poslužuju. Gosti dolaze i iz udaljenih krajeva, a nekada se desi da u toku dana posluže i do 1500 porcija jela. Posao su prepustili sinu baš kao što su ga i oni ranije nasledili, a potom zaposlili 60 radnika.

Jugos u Moskvi

Nakon višegodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu u Rusiji, Vlada Radičević iz Guče i Beograđanin Mladen Došljak otvorili su treći po redu restoranu u srcu Moskve, jer su uspeli pokazati da sprski kvalitet i tradicija privlače goste. Uprkos krizi ugostiteljskih objekata, opstaju i privlače sve veći broj turista, ali i lokalnog stanovništva koje upravo na ovoj lokaciji jede najbolji roštilj. Veruju kako je kvalitet mesa u Srbiji bolji, ali uspešno prave ukusna jela i sa onim koje im se nalazi u ponudi.

Župa u Čikagu

Ovo je najstariji srpski restoran koji nosi ime po kraju iz kojeg dolazi a nudi bogatu gatronomsku ponudu, domaću atmosferu i miris i ukus autentične srpske kuhinje u gostoprimstvu ljubaznih vlasnika iz Aleksandrovca. Na meniju restorana svakodnevno se nalaze barem tri kuvana domaća jela, a uvek možete poručiti sarmu, punjene paprike, gulaš ili musaku. Ako se pak zadesite četvrtkom u ovom mestu preporučujemo vam svadbarski kupus, koji je svakog četvrtka neizostavan deo menija.

La Koliba u Beču

Ako se zadesite u Beču sa samo 9,90 evra u džepu imamo ideju gde da idete. Naime, u ovom poznatom restoranu po sistemu švedskog stola možete da jedete čorbe, sarme, prebranac, pljeskavice, ćevape, ali i mnoga druga jela specifična za naša područja. U posudama od grnčarije zaboravićete gde ste, a vrlo verovatno će vas i poslužiti neko od naših ljudi, jer je Beč postao mesto susreta svih ljudi sa Balkana.

Belgrade Bar & Grill u Seulu

Mladi i entuzijastični ljudi iz Beograda pokrenuli su ovaj restoran u Koreji 2014. godine sa željom da upoznaju Korejce sa svojom tradicijom. Na velikoj mapi Evrope izvdojena je Srbija, a kuhinja po recepturi starih i proverenih jela osvaja i druge turiste ovog mesta. Novak Mandić, osnivač restorana nije mislio da će ugostiteljstvo biti njegov životni izbor, ali je shvatio brzo kako se pozitivna energija širi u društvu ljudi i uz bogatu trpezu te je odlučio ostati i pokrenuti biznis. Došao je na tri meseca, a ostao šest godina šireći priču i na druge koji su mu pomogli u realizaciji ideje.

Beograd u Kolumbiji

Kada se preselila u Bogotu, Katarina Marković nije ni slutila da će nenaviknuta na kolumbijsku kuhinju poželeti otvoriti svoj restoran. Srećom, spletom različitih okolnosti došlo je do toga i glavno pitanje je postalo kako objasniti stanovnicima poreklo imena Karađorđeve šnicle. U ponudi ovog restorana nalaze se sami srpski specijaliteti, a gosti su oduševljeni i mirisom svežeg hleba koji im služi.

Kod Suzane u Parizu

Najstariji srpski restoran u Parizu nudi bogatu gastronomsku ponudu, a među svojim specijalitetima krije neka od najomiljenijih tradicionalnih jela. Uz ugodnu atmosferu upotpunjenu muzičkim nastupima verujemo da ćete pronaći zadovoljenje svih vaših čula, jer u gradu ljubavi uz domaću trpezu nemoguće je ne pronaći ga.

Gde u Novom Sadu možete probati komplet lepinju?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here