Magazin Svet

Crnac pucao na policiju u Čikagu, oni u njega sasuli 96 metaka (UZNEMIRIJUĆI VIDEO)

crnac-pucao-na-policajce

Četiri policajca iz Čikaga pucala su u osumnjičenog skoro 100 puta za manje od minuta nakon što je muškarac otvorio vatru na njih tokom zaustavljanja saobraćaja prošlog meseca, navodi se u izveštaju gradske Kancelarije za civilni nadzor objavljenom juče.

Iako prvobitni izveštaj Kancelarije za odgovornost civilne policije nije doneo nikakve zaključke o ponašanju policajaca, incident će verovatno izazvati novu debatu o policijskoj upotrebi sile i rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.

Incident se dogodio 21. marta kada je policija zaustavila Afroamerikanca Dekstera Rida (26) zbog sumnje da nije vezao sigurnosni pojas. Rid nije poslušao naređenja policajaca da otvori vrata automobila i ne diže prozor, a zatim je pucao na njih, ranivši jednog od policajaca u zglob, piše Index.

Upozoravamo vas da video može biti uznemirujući za neke čitaoce.

Gradonačelnik: Užasnut sam što vidim kako mladi crnac gubi život

Četiri oficira su uzvratila vatru, a prema izveštaju, pucali su 96 puta u periodu od 41 sekunde.

Rid je proglašen mrtvim u bolnici. Komitet, koji razmatra svaku policijsku pucnjavu u Čikagu, objavio je snimak kamere zajedno sa svojim izveštajem.

„Pregled video snimka i početnih izveštaja izgleda potvrđuju da je Rid prvi pucao, pogodivši policajca, a četiri policajca su uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi takođe potvrđuju da su policajci uzvratili vatru otprilike 96 puta u periodu od 41 sekunde, uključujući i nakon što je Rida izašao iz vozila i pao na zemlju“, navodi se u izveštaju.

Gradonačelnik Čikaga Brendon Džonson požalio se zbog gubitka još jednog Afroamerikanca tokom susreta sa policijom, ali se uzdržao od osude, rekavši da je objavljivanje snimka pokušaj da se obezbedi transparentnost u istrazi.

„Kao gradonačelnik i kao otac koji podiže porodicu, uključujući dva crna dečaka na zapadnoj strani Čikaga, lično sam potresen što vidim da još jedan mladi crnac gubi život tokom interakcije sa policijom“, rekao je Džonson.

Demonstranti zapalili restoran u kom je policija ubila još jednog Afroamerikanca (Video)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link