Priča o picerijama u Novom Sadu nije jednostavna. Brojne su dobre picerije, i mnogi veruju da je najbolja pizza baš kod njih. Jer, takav je Novi Sad. Besplatna Caribic dostava, aplikacije za poručivanje, brzina dostave, Facebook ili Google kampanje… sve su to alati za bolje pozicioniranje na tržištu i međusobna borba: Moja pizzeria je najbolja. Ali kad se stvari ogole, ostajete samo vi i pica ispred vas. Koja će osvojiti vaše nepce i, naravno, stomak?
Luftikino ocenjivanje je složen proces. Najpre smo izdvojili 60-ak (od 120) mesta na kojima se pravi kakva-takva pica. U startu je otpalo pola, a od 30-ak je ostalo 21. Njih smo pozvali. Četiri picerije nisu bile spremne da učestvuju, jedna je kasnije diskvalifikovana, a od preostalih 16, na našoj listi bilo je mesta samo za 10. U ocenjivanju su učestvovali gastronom Luka Ljubičić, novinarke Luftike Marina Mandadžić (koja je i autorka bloga Modni trendovi u ogledalu) i Aleksandra Aleksić (autorka bloga Call Minnie), urednik Aleksandar Ivanišević (Restorani u Novom Sadu) i fotograf Milenko Stanković (Fotografije putovanja). Pored samog ocenjivanja pica, otkrili smo ceo jedan svet. Svaka od ovih picerija ima svoju priču, velike uspone i poneki pad, a vode ih vredni i posvećeni ugostitelji, pravi domaćini. Ipak, na našoj listi bilo je mesta samo za 10. I to najboljih. Verujte, i deseta pica sa ove liste bila bi prva u samo malo manjem gradu.
Restoran Corso
pica Lunga: nije okruglog oblika
Ovaj mladi i moderni restoran odlikuje moderno aranžirana i ukusna hrana. Pica Lunga je zanimljivog oblika koji je izdvaja od ostalih pica. Moderna i ukusna sa karpaćom, biftekom, rukolom, mocarelom i parmezanom. Kora je hrskava i lepo pečena, a miks salata sveža i ukusna što odbacuje osećaj težine, a uz to je lepo začnjena i prezentovana. Mana je što se služi na tanjirima za desert, međutim, ukus je odličan. Cena pice je odlična, s obzirom da na nju ide biftek.
Sketch bar
pica Sketch: 42 cm
Sketch pica kuće ima susam na krajevima, a ukoliko je za stolom veće društvo iznose je na stalku. Od sastojaka na ovu picu idu crne masline, pelat, sir, kulen, slanina, šunka, pršuta, šampinjoni, paradajz, začinsko bilje. Veoma ukusna, hrskava i neobična. Prezentacija pice je vrlo interesantna. Pica je sa slaninom i sa obimnom količinom maslina i paradajza. Kora hrskava sa puno susama po rubovima. Ukus pice je pun i pikantno je začinjena. Gostoprimstvo je na visokom i zavidnom nivou.
Picerija Canzona
pica Canzona: 32 cm
Testo za picu u piceriji Canzona je specifično po tome što je prave po recepturi naših baka, tako da podloga nije tanka, već mekana i deblja. Za ovu priliku su napravili canzonu. Na ovu picu stavljaju slaninu, jaja, papriku, kulen, a s obzirom na to da je ovo pica kuće, vlasnici su sami osmislili recept za ovu picu. Veoma je ukusna i zbog toga što je bogata sastojcima brzo će vas zasiti. Pica je sa filovanim rubovima i susamom. Ono što treba pohvaliti jeste da masline serviraju posebno i da možete uzeti koliko god želite. Zanimljivo je da uz jelo dobijate i posebno servirane vlažne maramice i motivacione poruke na podmetaču.
Pizzeria Ciao
domaća pica, 60 cm
Pica kojom se picerija Ćao predstavila je domaća pica sa pršutom. Parčad su velika i bogata, ali sa malo inovativnosti. Porodična pica u piceriji Ćao je ogromna, a u odnosu na veličinu, cena je i više nego pristupačna. Ko želi da uživa u obimnoj i klasičnoj pici sa najboljim kečapom u gradu, a sve to u zanimljivom enterijeru sa mnoštvom detalja, ovo mesto je pravo za njih.
Garibaldi
garibaldi Special: 34 cm
Specijal pica na stalku, sa celim maslinama, isečena, susam na krajevima, šampinjoni, paradajz, tanko testo. Slična kaprićozi, ukusna, sigurno iznad proseka, ali je – samo obogaćena kaprićoza. Tu su vema lepi rubovi testa punjeni sirom i posuti susamom. Specijal pica sa dosta tanjim testom i sočna. Ali za picu kuće očekivali smo ipak malo više.
Padrino’s Pizza
pica Padrino: 50 cm
Pica zavodljivog ukusa, sa uvek svežim sastojcima. Spoj pavlake, pelata, sira, šunke, pečenice, kulena i svežih šampinjona, sa domaćim pelatom. Ljubazno osoblje će rado ubrati i na picu staviti i bosiljak ili drugo začinsko bilje koje gaje u improvizovanom vrtu. I ova pica je „apgrejdovana“ kaprićoza, ali veeelika mana je u Padrinu nema mesta da serviraju niša veće od pica parčeta. Pa ako želite romantičnu večeru uz Padrino picu, najbolje je da je priredite u stanu uz romantičan film.
Picerija Colosseum
pica Colosseum: 50 cm
Pica kuće je veoma tanka i hrskava, za neke možda previše tvrda, što zavisi od ukusa. Na picu Colosseum stavljaju dve vrste sira (mascarpone, mozzarella), zlatiborsku pršutu, masline, čeri pradajz, rukolu. Poslužili su nam veliku picu od isečenu na 6 parčadi. Veoma je bogata i sočna, jer prilikom pravljenja ne rade merenje već stavljaju onoliko sastojaka da bude dovoljno da popuni celu površinu. I još malo više 🙂
Borsalino
pica vojvođanka: 35 cm
Pica Vojvođanka kakvu spremaju u Borsalinu je prava domaćinska pica sa ukusnim domaćim sastojcima. Miris je ono što je odmah privuklo pažnju, a brza usluga (picu smo čekali manje od 10 minuta) i ljubaznost osoblja takođe su dodatni plus. Klasična pica sa klasičnim sastojcima, ali bez suvišnih detalja i ulepšavanja, ova pica je izuzetno ukusna: slanina, luk, šunka, kečap, feferone. Mana ove pice jeste što testo nije naročito hrskavo. Picerija Borsalino postoji već 35 godina što je samo pokazatelj kvaliteta hrane i usluge, i već odavno u Novom Sadu važe za jednu od boljih pica.
Picerija Roma
pizza Roma: 32 cm
Pica Roma je jedan od specijaliteta kuće u ovoj piceriji, i odlična je. Karakterišu je tanka kora i dosta nadeva, sa dobrim omerom kontrasta ukusa.
Sastojci: šunka, šampinjoni, sir, rolnice, suvi vrat, jaje, masline i pelat, koji je, istina, nema dovoljno jak intenzitet ukusa.
Fali samo najbolja: Palazzo Bianco
Veliko Vam hvala,izvinite,tek sam sad saznao da ovako nesto postoji,sasvim slucajno.Bojan
Tacno tako, u Palazzo Bianco pice Fantastico i Prsuta, a ne bih zaobisao ni „3 Lista“ i njihovu Srbijanu. Jedina mana u Palazzo Bianco je sto se pica ceka sat vremena, bez mogucnosti narucivanja pre dolaska (moze se naruciti samo za poneti), cime su vec posteno odbili moje sire drustvo od poseta piceriji…
Izostavili ste Palazzo Bianco, realno, najbolju piceriju u Novom Sadu a i sire.
Veliko hvala Nikola,puno mi znaci Vasa ocena,jer apsolutno puno ulazemo kako bi dosli do takve. . . izvinite,reagovao bih mnogo ranije,ali nisam ni znao da postoji ovako nesto.
Slažemo se sa Vladom i Nikolom, Palazzo Bianco
Veliko vam hvala na tome sto delite ovako pozitivna misljenja.
Ne znam ko ocenjuje te pice. Ja sam nedavno kupila picu u Piceriji „Mačak“ i jako se razočarala. Testo je bilo toliko tanko da se skoro nije ni osetilo na sredini a odozdo je bila skoro crna iliti ugljenisana. Moja ocena je O.
Sve je stvar ukusa. Meni se ideja u Palazzo bianco sviđa, začinsko bilje iz dvorišta itd , ali izvedba ne toliko. Malo su nas boleli stomaci posle njihove pice, ne znam zašto. I kad smo mi bili, delovalo mi je kao da sam u nekom filmu, loš wc, haotičan šank, loš izbor vina, šefova valjda ćerka radi, sve mi je delovalo nategnuto i kao da gazda hoće sa minumum uloženog (šank, osoblje, piće ) da radi posao. Možda se nešto promenilo u poslednje 3 godine. Meni lično najbolja pica koju sam jeo bila je u nekom restoranu koji je kratko radio u Futoškoj, od Sinagoge kad se ide prema Bulevaru. Jeli smo Frutti di Mare i oduševili se za sva vremena. Na žalost restoran je brzo propao. Posle smo otkrili Piceriju Mačak i to je bio naš izbor. Naročito za obrok salate. Odlična je i porodična pica u grilu 5 u Rumenačkoj. Inače pice u NS su solidne, ok ali je malo zaista izuzetnih. Zanimaju me Savoca i Borsalino, i njih ću da probam kad budem u prilici.
zao mi je sto nisam na vreme saznao da postoji ovako nesto,pa da vam odgovorim na vreme i otklonim ev.nedoumice. . . ako ne znate zasto su vas boleli stomaci,kako onda znate da su od moje pizze,mislim da bi ipak trebalo da posetite nekog Gastroenterologa zbog tih problema,jer ste se jedini pozalili kod mene na bolove u stomaku,svi koji ovo citaju, znaju da razlozi vaseg ovakvog pisanja mogu biti jako raznoliki,u sta se ne upustam. . . toalet je mali jer vise prostora nije bilo,uvek je uredan i cist,s dovoljno propratnih stavki,osvezivac,toal.papir,papirni podmetaci za dasku,u pred prostoru dezodorans,vlazne maramice,stapici za usi,krema za ruke,sve to dzabe vama na uslugu,ukoliko neko na strpa sve to u dzepove i odnese,kuca je stara 95 godina,ne spada u fensi lokale na koje ste mozda navikli,sank je dovoljan za ovaj broj mesta,a haoticnost koju ste mozda videli u sred radnog dana retko moze biti manja,ne znam na koji izbor vina mislite,da ste pitali,ponudjeno bi vam bilo bar 40 vrsta buteljki,a ako ste kompetentni da sudite o kvalitetu vina.mogli smo lepo da popricamo,pa da vidimo jeste li,ili niste,ja sam vlasnik svega ovoga sto vam se ne svidja,i tacno je da moja“valjda cerka“radi i moja supruga i moj sin i da se maksimalno trudimo da udovoljimo i takvima koji dodju s ne dobrom namerom, O tom „minimumu ulozenog’ ti ocigledno ne znas bas nista i neka ostane tako,a svetu bi bilo lepse bez tvojih komentara. U poslednje 3 godine se sve promenilo,to je bio sami pocetak,eto dosao si da potrazis propuste i nasao ih i dobro je. . . sve od ovoganikako ne treba shvatiti licno,ovo je samo jedna, Bogu Hvala ,prirodna selekcija,vi birate svojim merilima i metodama,svoje lokale,a mi svoje goste,to je jako jednostavno. Dobro je zbog vas sto ovde vise necete doci i sto ne spadate u oko 60000 zadovoljnih gostiju kojih svake godine ima sve vise,jer „sve je stvar ukusa’.
Uf… kakav odgovor. Prosto da pozelis da nikad ne udjes u ovu piceriju. Ja nisam do sad bio, ali sigurno da necu ni blizu prici. Toliko o brizi za musterije i njihove kritike. Pravi ugostitelj ce uvek uzeti u obzir kritiku i onda cak i poraditi na greskama, a ne raspravljati s ljudima od kojih zivi. Jos tako javno, da odbije i ostale, potencijalne, musterije.
Verovatno je takav odgovor jer je siguran u kvalitet usluga i onoga što brani. Ja nism isto bio, ali me je privukao baš taj odgovor.
Pa covek je odgovorio realno, kako i jeste tamo. Olepsavanje ne vodi nicemu. Kako ni neosnovano potcenjivanje, ocito iz prvog komentara.
Ko god da je sastavljo listu pojma nema o pizzama ocigledno. A Caribic, pizza cila?? Da ne nabrajam…
palazzo bianco bez premca,a ovaj sto spominje caribic ili je iz krcedina ili radi tamo u caribicu(bez uvrede) posto im je pica krs realnoo….
Pica u Caribicu je sve, samo ne pica. Zna se sta je prava pica, a izbor 10 mi se svidja. Plasila sam se da cete staviti i Caribic u izbor, ali dobro je niste me razocarali. Moram da izvojim Canzonu jer je pica stvarno preukusna! Sve preporuke!
Picerija „Sveti Stefan“ u Sremskoj Kamenici… rade već jako dugo, mislim čak 20-30 godina… imaju u ponudi više vrsta pica i odlične su.
Naslov je najbolje pice u Novom Sadu…Sremska Kamenica nije Novi sad
Pallazo Bianco nema realnu konkurenciju. Da se ne lazemo svi su oni dobri inace ne bi opstali ali Pallazo Bianco je iznad konkurencije.
Veliko Vam hvala na ovakvim recima i to bas na ovako veliki praznik,za nas su od neprocenjivog znacaja jer ste postali deo nas i pratite nas na svoj nacin.
Dugo sam delio to mišljenje, ali sam se u prethodnih pola godine definitivno razočarao jer se kvalutet srozao za 3 nivoa! Margarita koju smo naručuli (ne porodična, ne za poneti, nego smo jeli na licu mesta) bila je bez bosiljka kojim se hvale da ga uzgajaju! Nije ličila na onu margaritu koju smo ranije jeli. Služio je neki mlad dečko, prvi put sam ga video (tamo se osoblje izgleda često menja). Da sve bude još gore, bilo je veliko društvo koje smo doveli jer nikad ranije nisu bili u PB, pa smo razne pice naručili, a margaritu smo ponovili (kao i con fungi di fagio, quattro stagione itd.), jer sam baš naglasio da stave svež bosiljak. Sve pice su izgledale isto ili veoma slično, nisam mogao da razlikujem koja je koja. KATASTROFA! Nikad više.
I samo da dodam – ovo nije prvi put da sam primetio lošiji kvalitet, ali je svakako bilo poslednji, jer je prevršilo meru.
Zaista bih svima toplo preporucila Palazzo Bianco, necete se pokajati! Moje omiljeno mesto za klopu u celom gradu. Zacinsko domace bilje, originalne kombinacije i naravno – tamo uzgajani habanero! I divna atmosfera, ima taj neki kucni i domacinski topao ton. Mesto sa 10 zvezdica! 🙂
U Panteru sam cekala dvadeset minuta i otisla, a konobar me nije ni primetio niti mi zdravo rekao. Nikada vise necu otici tamo.Ovu vrstu negostoprimljivosti jos nisam dozivela. A sto se tice picerije Savoca,konobar nas je u 8:30 ujutru skoro izbacio iz restorana rekavsi da jos nisu poceli sa radom iako je radno vreme od osam. Ladno nas je oterao iz restorana.Apelujem na vlasnika da se pozabavi ovakvim stvarima. Ni ovde se nikada vise necu vratiti jer ni ovo nisam u zivotu dozivela.
Verujem da sam među prvima naručio pizzu iz Palazzo Bianco-a pre dosta godina kada su se pojavili u NS-u i još bili u Lasla Gala, a preko jednog sajta za dostavu. Ljubav na prvi zalogaj! Bilo je tu i nekih problema, ponekad se čekalo, ponekad je pizza bila zalepljena za poklopac kutije, ali kvalitet nikada nije bio sporan. Čak na svaki negativni komentar postavljen na sajtu, a postavljen iz najbolje namere da se otklone ti sitni problemi, vlasnik je lično zvao, izvinjavao se, prihvatao normalnu kritiku i lepo smo se ispričali. Iako već neko vreme nisam naručivao, verujem da je i dalje kvalitet na visokom nivou, a evo i ovog trenutka samo na pomisao na Palazzov „Quattro stagioni“ zaigra mi nepce. Mnogim ljudima sam preporučio Palazzo i od većine dobio veoma pozitivan „feedback“. Prosto ne znam kako ga nema na listi jer su im pizze par svetlosnih godina ispred konkurencije, no pretpostavljam da je sve stvar ukusa.
Veliki pozdrav Palazo Bianco-u!
P.S.
Jedina pizza gde se ljudi bore za krajeve, tako je dobra (ko je jeo porodičnu zna o čemu pišem)
Ko proba picu u Napoli Centrale, nece vise pozeleti nijednu drugu u Novom Sadu da proba… toliko 🙂
Nije mi jasno kako nije na ovoj listi i to na prvom mestu
Најбоља пица у Новом Саду је у пицерији „Napoli Centrale“!
Zato je je daleko od pice. U Napoliju, odakle je covek, bi propao u mesec dana. Naravno, preziveo bi jedino u centru gde dolaze turisti, i gde nema stalnih musterija. I mozes sluziti sta god hoces.
Palazzo Bianco najbolja! ☺
Novosadjani generalno nemate pojma o pici. U celoj Jugoslaviji ima max 10 picerija koje zasluzuju taj naziv, Palazzo Bianco je definitivno pri vrhu njih, a ostale su vecinom u SLoveniji. Jeste da jim tokom godina kolko idem tamo, kvalitet malo varira, ali nikad nesto bas ocito. Ako je gornji komentar nekoga na lose vino ciljao na kucno vino, opravdan je. Ali to je boljka svih ovde u SRB. Kucna vina su generalno veoma losa, jer nema tradicije sluzenja istih?? Nego ugostitelji racunaju na to, da ce ljudi narucivati buteljke, na kojima je bolja zarada? Cak su me i cudno gledali dosta puta u SRB, kad narucim „kucno vino“. Po meni je to prvi odraz kvaliteta restorana i prvi utisak o tome, koliko cene svoje goste.
Ja ne znam zasto neki toliko hvale palazzo di bianco. Ocigledno su placeni ili se vlasnici kriju iza takvih imena.
Obicna hlebara sa salamom, svaki sos posebno naplacuju, a objekat je kao šupa. Sve je precenjeno.
Haha pa previše je jednostavno, ja niti sam posetio taj objekat a kakom vidim niti ću samo zbog toga što se gazda sam sa sobom dopisuje u komentarima, a da ne pišem o amaterizmu kada je reč o odgovoru na kritiku u jednom od komentara, jednostavno TO SE TAKO NE RADI! I da, za mene je kraljica pica CIA pica i da mogu kupio bih 5 litara kečapa, toliko je dobar! Ali opet sve je stvar ukusa, delim svoje mišljenje što je i smisao komentara. 🙂
*CIAO 🙂