Srbija Vesti

U Zrenjaninu sve po zakonu: Ako tražiš pijaću vodu, popićeš kaznu

Dani piva u Zrenjaninu: Napadnuti aktivisti “Zrenjaninske akcije”, policija ignoriše nasilje
Foto: Zrenjaninska Akcija/Fejsbuk stranica

Aktivisti Zrenjaninske akcije platili su danas (23. septembar) kaznu od 5.000 dinara zbog postavljanja bine tokom protesta za vodu koji je održan u subotu, 18. septembra, ispred Hale sportova u Zrenjaninu.

Kako se navodi u prekršajnoj kazni, komunalni milicioner je tokom protesta primetio „da je bina postavljena na javnu gradsku površinu bez odobrenja nadležnog organa“, što je on utvrdio na licu mesta a kao dokaz za to naveo je fotografije postavljene bine.

Kao krunski dokaz za ovaj navodni prekršaj navodi se lično prisustvo komunalnog milicionera Zorana Grujića koji je izradio fotografije bine koja je bila postavljena ispred hale.

Kazna je glasila na osobu koja je postavila binu, ali su aktivisti ZRAK-a platili mandatnu kaznu od 5.000 dinara.

Apsurdno, organi Grada Zrenjanina jesu postupili po zakonu, kao što mnogo puta u slučajevima razmahane korupcije – nisu. Pritom, napisali su kaznu ljudima koji traže svoje osnovno pravo na jedini način koji im je preostao – protestima.

Aktivisti ZRAK-a napominju da je skup ispred hale sportova uredno prijavljen, a da je komunalni milicajac Grujić obavestio vlasnika bine da je počinio navodni prekršaj odmah pošto je počela protestna šetnja i građani se udaljili od hale sportova.

kazna
Foto: Facebook/Zrenjaninska akcija

„Kazna od 5.000 dinara danas je stigla čoveku na adresu, a mi smo odlučili da je odmah platimo kako mu ne bismo pravili dodatne neprijatnosti. Voleli bismo da su gradske službe tako ažurne i po pitanju drugih, mnogo većih problema u gradu, kao što je rešavanje problema vodosnabdevanja zbog čega i protestujemo. Sa jedne strane bismo pohvalili brzinu komunalne službe i uvereni smo da će se sve gradske službe ugledati na njihovu ekspeditivnost, a posebno odeljenje koje nam je na zahtev o dobijanju dokumenata od javnog značaja, to jest, izveštaja svih stručnih komsija o Fabrici vode, tražilo dodatnih 40 dana roka, što im, po zakonu i pripada. Nadamo se da će se ugledati na komunalnu miliciju, koja je, kao i uvek do sada, samo radila svoj posao”, poručuju aktivisti.

Podsećamo, zz česmi za vodu u Zrenjaninu više od 16 godina teče neispravna voda koja je odlukom inspekcije zabranjena za piće zbog prekomerne količine arsena.

Od izricanja zabrane do danas u gradu su se smenjivali predstavnici vlasti koji su bezuspešno pokušavali da reše ovaj problem. Sve to vreme, prema procenama nevladinih organizacija u gradu, Zrenjaninci troše više od 20.000 evra dnevno na flaširanu vodu. Jedini besplatan izvor pijaće vode u gradu sa 80.000 ljudi je „eko-česma“ sa četiri slavine sa prečistačima.

Izvor: Facebook/Zrenjaninska akcija

Siromašna deca Zrenjanina nemaju za flaširanu vodu, pa u školu nose česmovaču prepunu arsena

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sledeći put ispred Hale parkirajte kamion, špediter ili traktorsku prikolicu. To nije bina, ali može da posluži da se ne plaća namet na vilajet. Pa sa ukrašenih prikolica su nekada na Danima piva nastupali poznati pevači, za džabe, a danas se novoformiranoj firmi samo za „organizaciju manifestacije“ poklanja 140.000 narodnih evra.

generic vignette (DESK luftika.rs)
173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link