Magazin Srbija

Siromašna deca Zrenjanina nemaju za flaširanu vodu, pa u školu nose česmovaču prepunu arsena

zrenjanin
Foto: Prinskrin/ Facebook

Zrenjanin nema pijaću vodu više od 17 godina. Zabrana je izdata 20. januara 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u vodi, iako je ona bila nepromenjena u odnosu na decenije unazad, ali su kriterijumi o ispravnosti vode pooštreni.

Zrenjaninci su prinuđeni da svakodnevno izdvajaju novac za kupovinu flaširane vode za piće dok deo njih uzima vodu sa gradskih bunara, a ima i onih koji i pored svega piju “žutu vodu punu arsena”.

Posebno je potresna činjenica da deca iz siromašnih porodica koja nemaju novca da svakog dana u školu nose flaširanu vodu, da se ne bi osećala izopšteno, donose u flašama vodu sa česme.

Zrenjaninci su od početka avgusta organizovali niz protesta povodom katastrofalne situacije da Zrenjanin u XXI veku nema pijaću vodu.

“Kada kažemo da je naš jedini zahtev VODA – to podrazumeva da SVI oni koji su učestvovali u malverzacijama dugi niz godina, konkretno od 2004. godine, odgovaraju za učinjeno i da više ne mogu da odlučuju o ovom pitanju, kada kažemo svi, mislimo na sve političke aktere, njihove savetnike, bivše savetnike, šefove, one koji su preobukli šinjele. Zahtevamo da se u najkraćem roku nađe rešenje kako da stanovnici Grada Zrenjanina dobiju pijaću vodu, da ista ostane javno dobro i da se stane na put javno-privatnom partnerstvu koje je držalo naš grad kao taoca od 2004. Godine”, poručuju iz Zrenjaninske akcije.

Iz ovog udruženja poručuju da je narod je na ulici zbog toga što nema pijaću vodu u XXI veku.

“Ljudi smo pre svega i tražimo svoja osnovna prava. Tu nema mesta politici, samo pravdi. Mi, Zrenjaninci, zahtevamo 2 l pijaće vode po glavi stanovnika dnevno! Dok se ne reši fijasko sa fabrikom i dok ne poteče čista pijaća voda. Zahtev stupa na snagu odmah! Sem toga zahtevamo odgovornost za fijasko sa fabrikom vode, odgovornost svih koji su u tome učestvovali. Svesni smo teškog stanja, kao i kontinuiranog zanemarivanja naših Zrenjaninaca koji žive u prigradskim naseljima i selima. Stoga zahteve proširujemo na sva naseljena mesta opštine Zrenjanin, u kojima naši sugrađani trpe posledice i nemaju osnovne sanitarne uslove, niti im je dostupna pijaća voda!

Ukoliko se se ne pristupi ispunjavanju prva dva zahteva odmah, Zrenjaninci poručuju da će radikalizovati proteste i pokrenuti pojedinačne i grupne tužbe građana za naknadu štete.

Jasno je svima da je osnovni beskompromisni zahtev svih Zrenjaninaca – voda, zakljuju iz Zrenjaniske akcije.

Zrenjaninci nemaju pijaću vodu već 17 godina, žedne ih preko vode prevodi ko kako hoće

Julija Vojinović

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link