Magazin

Zrenjanin 17 godina bez pijaće vode, a grad za 448 miliona Linglongu gradi vodovod

linglong
Linglong fabrika automobilskih guma Foto: promo

Vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina održana je 10. maja, sa samo jednom tačkom dnevnog reda. U planu je bilo usvajanje izmena i dopuna poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Prema pomenutom planu suma od 448,2 miliona dinara namenjena je za “izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok”.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac potrdio je da to podrazumeva izgradnju nedostajuće infrastrukture za kineski fabriku guma Linglong. Paradoks je da Zrenjaninci koji već 17 godina nemaju pijaću vodu sada ulažu u vodovod u krugu inostrane fabrike.

Pored toga što finansira izgradnju privatne kineske fabrike, kojoj je država poklonila 97 hektara plodne vojvođanske zemlje, država Srbija investitoru omogućava i da gradi bez građevinske dozvole.

Istog dana kada je zrenjaninska skupština donela odluku da finansira fabrički vodovod sa 450 miliona, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj odbio je da izda građevinsku dozvolu za izgradnju nekolicine objekata unutar fabričkog kompleksa “Linglong”.

U rešenju se jasno vidi da je pokrajina odbila da izda dozvolu za izgradnju “skladišta sirovina, objekta za istovar i skladištenje čađi i silke za TBR i PCR, čilerskog postrojenja, dva objekta za namešavanje sirovina, skladište sumpora…

Uprkos tome što je ovo rešenje konačno i bez prava na žalbu, investitor neometano i dalje gradi, ne hajeći za zabranu.

Izvor: Nova

Bahato obezbeđenje “Linglonga” fizički nasrće na snimatelje i sprečava aktiviste da daju izjave

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Los tekst, ofrlje i namenski pisan, za razliku od nekih drugih. Mnogo poluinformacija, i poluistina.
  Grad ima obavezu da izgradi vodovodnu mrezu za industrijsku zonu Jugoistok, ne samo za Linglong, gde vec rade i radice gradjani tog grada, a uz to tim vodovodom nece teci lekovita voda, vec ista ona koja je u celom gradu.
  Sledece sto ste precutali je da su ta sredstva prebacena gradu iz republickog budzeta. Isto tako se gradi i vodovod za Toyo u Indjiji, pa ipak se niko ne buni. Vezujete dve nepovezane stvari.
  Zatim govorite da je pokrajina zabranila izgradnju (…) a LL i dalje nesmetano gradi. Zaboravili ste da kazete da se zabrana odnosi na mali deo objekata, ne na sve, tako da svakako LL ne mora da zaustali gradnju ostatka. Takodjhe ste napomenuli da je resenje konacno, ali ste zaboravili da kazete da to znaci da postupak zahteva treba da se ponovi sa ispravljenom dokumentacijom. Zaboravili ste da kazete da nije zabranjeno zbog opasnosti po zdravlje, ekoloskog uticaja i slicno, vec zato sto nisu dostavljeni svi papiri, sto teoretski moze da se uradi i isti dan kad je resenje doneto i pokrene novi postupak.
  Ovako zbrkan i nepotpun text nisam ocekivao od vas, ipak ste prethodnim tekstovima dosli do nekog pristojnog nivoa. Molim vas da nastavite sa kvalitetom. Bolje je da ponekad ni nemate novi tekst, nego da objavljujete ovako ostrascene i amaterske tekstove.

  • Ti si jedan običan zalupati gracki potrčko koji nema pojma ni o čemu drugom, osim o onom što mu kaže regionalni šerif. Tekst je korektno napisan. Država jeste prebacila 448 miliona za industrijsku zonu, ali ni ona, ni pokrajina nisu dali ni jedan jedini dinar za zdravu zrenjaninsku česmovaču. Da li će i Kinezima dati vodovod od azbestnih cevi kao što je slučaj u gradu i okolini? Ako čitati znaš, onda si mogao utuviti da je napisano da se zabrana izgradnje odnosi na nekoliko objekata koji se i dalje grade bez papira. Pozovi svoje gazde da sa objektivnim novinarima provere istinitost te tvrdnje. Ta fabriketina je opasna po zdravlje ljudi i životinja, a uništiće i ekosistem sa prljavom tehnologijom. Zar nije malo čudno što se Tenis iz Nemačke zbog Kineskog postrojenja nešto femka da u blizini izgradi najveću svinjarsku farmu. Gde misliš da će odlaziti otrovi iz te fabrike? U vazduh koji će disati i tvoja pokoljenja, u zemljište sa koga će biti sakupljana kontaminirana hrana, u Begej koji, kao, revitalizujete do kraja godine, a istovremeno se plašite da će Fabrika prerađene vode za piće zagaditi kanalizaciju. Zar treba i to da pijemo? Molim te da se upristojiš, da čitaš kako je napisano i bolje da se ne sramotiš ostrašćenim saopštenjem poslušnika. Bruko jedna neopevana što ne reče da je 400 miliona dato za uklanjanje nepostojećih mina zaostalih iz drugog svetskog rata.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


393 Shares
393 Shares
Share via
Copy link