Srbija

Država kupuje protezu za ruku devojci ranjenoj u masakru kod Mladenovca

pucnjava-mladenovac
Foto: Nikola Anđić

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je RFZO svakodnevno u kontaktu sa strukom, kada je u pitanju stanje povređenih pacijenata u oba masakra. Ona je kazala i da nema potrebe da se sakuplja novac za protezu za ruku za devojku koja je nakon pucnjave u Mladenovcu ostala bez nje, već da će da joj je kupe država i RFZO, javlja Telegraf.

– Juče sam obišla N. V. i u pitanju je neverovatna osoba, sa optimizmom, energijom i hrabrošću. Razgovarala sam i sa lekarima, jer se putem mreža skuplja novac za protezu, a ja želim da kažem da će država sve obezbediti – navela je ona za Pink.

Kako je istakla, njoj je povređena u ruku i obe noge, a u prvoj intervenciji je ruka amputirana, gde je 11 maja. urađena fiksacija preloma druge noge.

– Ona se sada oporavlja. Dobro je, na intenzivnoj nezi je. Za ruku će biti potrebna proteza, i neophodna je savremena proteza. Više je tipova, i naši lekari još uvek određuju koji tip je najbolji.

Trenutno se razgovara o dva tipa, oni se konsultuju sa kolegama iz inostranstva. I tako će doneti odluku koja je najbolja, i koja će maksimalno moći da joj odgovara.

Mi ćemo obezbediti sva sredstva, ne samo protezu, već i finansiranje za dolazak stručnjaka iz inostranstva – rekla je Škodrić.

Kako kaže, ovo nije prvi put da novčana sredstva počnu da se skupljaj za nekog , a da se RFZO niti struka ne konsultuju.

Škodrić je potom apelovala na sve građane, da razume želju za pomoći, ali da je, pre svega, država tu da prva pomogne.

– Van države ne treba da se skuplja novac, jer još uvek nije odlučeno koja proteza Neveni odgovara – dodala je ona potom.

Škodrić je potom istakla da svfi parovi koji ispunjavaju starosne uslove, imaju pravo da zamrznu svoj reproduktivni materijal, što se odnosi i na parove koji su predali zahteve od 10. februara.

– Sve je više bolesnih mladih, a imamo i sterilitiet zbog terapija koje se daju pri malignim bolestima. Omogućavamo mlčadima da mogu da zamrznu reproduktivni materijal, ili sada, ili za kasnije da mogu da se ostvare kao roditelji – navela je Škodrić.

Pogledajte hapšenje oca ubice iz Mladenovca, policija mu pronašla oružje i municiju (VIDEO)

24 Shares
Share via
Copy link