Magazin

Zoko, srećan ti rođendan. Kaži svojima da uzmu milijarde, ali neka deci ostave malo vode, zemlje i vazduha

zorana mihajlović
Foto: Zorana Mihajlović i ambasador Kine Li Mančang obilaze Koridor/Tanjug

Ministarka Mihajlović sutra slavi rođendan, simbolično do sutra, 5. maja možete poslati primedbe na Prostorni plan Republike Srbije kojim je predviđeno iskopavanje ruda širom Srbije.

Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji procenjena je na više od 200 milijardi evra, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ako se vodimo Prostornim planom Republike Srbije i milijardama koje prebraja ministarka, možemo da prekopamo Srbiju, zaradimo novce i preselimo se na Mars jer su se dosadašnje čiste i  spasilačke investicije pokazale u pravom svetlu.

Zagađen vazduh koji ubija, reke čudnih boja i mirisa ili genocid nad šumama su nevidljve pojave za predstavnike vlasti koje smo podsetiću vas, sami birali. Sve što vladajuća skupina vidi jesu 200 milijardi evra u rudama pa daj da to što pre iskopamo i raspordamo pa kud koji mili moji.

Ministarka Zorana rekla je na srećnoj televiziji da je puno agresije, fanatizma i neistina koje izgovaraju oni koji se danas nazivaju, kako je rekla, takozvanim ekolozima u Srbiji.

Takozvani ekolozi koje ministarka omalovažava su patriote, one komšije koje nisu htele da prodaju zemlju strancu da po njoj kopa i sipa šta mu volja.

Takozvani ekolozi su se juče okupili u Rađevici.

Takozvani ekolozi su odbranili reke Stare planine.

Takozvani ekolozi se bore da od Fruške gore ne ostane golo brdo.

Sreća, spisak takozvanih ekologa se ne završava ovde, ima još takozvanih ekologa koji se bore i boriće se za zelenu Srbiju.

– Možemo da se slažemo ili ne, ali je važno da baratamo činjenicama, umesto da skupljamo poene na poluinformacijama i zastrašivanju građana- rekla je Zorana Mihajlović za srećnu televiziju i upitala hoćemo li da zatvaramo sve, po svaku cenu, iako nam donosi dobro.

Ministarka izvrće činjece jednako dobro kao i njena šefica Ana Brnabić koja je ekološke proteste protumačila kao dokaz da se u Srbiji živi gala pa smo poput bogatih zemalja, dokoni, krenuli o ekologiji da razmišljamo.

Šta je za koga dobro u iskopavanju ruda jasno je i ptičicama na granama stabala do kojih još nije stigao Goran Vesić.

– Srbija neće raditi ništa što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi- rekla je Mihajlović

– Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivi izvora – hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane- rekla je Mihajlović.

Ministarka Mihajlović je iskoristila prilliku da ponovi da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budemo imali sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

Svi čekamo uvid u tu studiju slučaja ali takozvani ekološki aktivisti ne čekaju skrštenih ruku.

Rio Tinto dobio dozvolu za trovanje i najsnažniju podršku Vlade Srbije

64 Shares
Share via
Copy link