Magazin Srbija

Rio Tinto dobio dozvolu za trovanje i “najsnažniju podršku Vlade Srbije”

Predstavnici inicijative “Rio Tinto – Marš sa Drine”, Dragana Đorđević i Mirjana Anđelković Lukić imali su juče (4. mart) sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i tom prilikom joj uručili peticiju sa više od 32.000 potpisa građana koji se protive otvaranju rudnika “jadarita” kompanije Rio Tinto kod Loznice.

Aktivisti su preneli da je premijerka jasno istakla da je projekat Rio Tinta “neupitan” i da ima “snažnu podršku Vlade”.

Dragana Đorđević i Mirjana Anđelković Lukić ukazale su premijerki na potencijalne ekološki katastrofalne posledice koje se mogu očekivati ukoliko dodje do realizacije tog projekta i podsetile da je nedavno Rio Tinto okrivljen za uništavanje arheoloških lokaliteta u Australiji, prenosi Direktno.

Aktivisti i udruženja ostaju su najavili da će i dalje protestovati zbog tog projekta u Srbiji koji, kako su istakli, može izazvati “katastrofalne posledice po celu zemlju i njene građane”.

Ekološki aktivisti su održali nekoliko protesta protiv najave otvaranja rudnika i jalovišta, a iz multinacionalne kompanije Rio Tinto koja je stoprocentni vlasnik projekta „Jadar“ saopšteno je da se „radi na tome da uticaj na životnu sredinu bude u okvirima dozvoljenog zakonskim rešenjima u Srbiji“.

Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni iskopane rude Jadar je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma na svetu.

Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da „umire od smeha“ kad protestuju zbog jadarita, a Srbija nema ni more ni druga prirodna bogatstva koja bi joj odmah mogla doneti milione.

„Demonstriraju u zapadnoj Srbiji zbog Rio Tinta i kažu da će tamo biti katastrofa. Tamo se neće desiti nikakva katastrofa“, naveo je Vučić.

Brojni ekološki aktivisti protive se ovom projektu, navodeći da može biti štetan za životnu sredinu.

„Eksperti za klimu tvrde da bi otvaranje rudnika u ovom kraju bilo veoma loše rešenje po interese lokalne zajednice.

„Za potrebe rudnika je potrebno crpeti velike količine vode zbog čega bi tokom leta moglo da dođe do suše a tokom kišnih perioda do poplava“, rekao je za list Danas Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjskog antikorupcijskog tima.

„Pored toga toksični koktel hemikalija koji se koristi za izvlačenje litijuma iz zemlje takođe je sposoban da se infiltrira u obližnje reke, potoke i snabdevanje vodom“, dodao je Mijatović.

Rio Tinto je saopštio da je razvio inovativnu tehnologiju koja će biti u službi životne sredine.

Nikola Šunjić iz kompanije Rio Tinto u Srbiji naveo je da će sveobuhvatna studija koja će ispitivati i potencijalne uticaje na životnu sredinu biti završena „do sredine ove godine“.

„Radi se na tome da uticaj na životnu sredinu bude u okvirima dozvoljenog zakonskim rešenjima u Srbiji“, rekao je Šunjić za Danas.

Proteklih meseci počeo je i proces otkupa zemljišta od lokalnog stanovništva, a tek predstoji dobijanje brojnih dozvola od države.

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kad bi svi potpisnici dosli ispred vlade Srbije drugacije bi Brnabicka govorila.
    ali je problem sto od 32000 potpisnika nebi doslo ni 320 njih

OGLAS

PARTNERI SAJTA


456 Shares
456 Shares
Share via
Copy link