Magazin

Zorana se zalaže za skuplju struju, traži odgovornost od građana, ali svoju ne spominje

zorana-mihajlovic-struja
Foto: Instagram/Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi električna energija trebalo da poskupi kako bi EPS mogao da nabavi opremu za proizvodnju uglja.

Ona je rekla da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

– Ja razumem predsednika kada kaže da mora da vodi računa o celoj teritoriji Srbije i da obezbedi sve što je u ovoj krizi potrebno, pre svega mislim na hranu, ali i sve ostalo, i on to odlično radi. Ali, isto tako ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine električne energije da ne uvozimo ugalj. Jer, ako imamo EPS koji uvozi struju i ugalj, onda nam ne treba EPS – izjavila je Mihajlović.

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

– Moj posao je da pomognem EPS-u kome treba mnogo više novca da uloži u opremu koja je potrebna da bi sledeću godinu, ne ovu zimu, jer ove ćemo sigurno uvoziti struju, ali da sledeću zimu 2023/2024. EPS proizvodi dovoljno za nas i ima mogućnost da je izvozi – rekla je Mihajlović.

Ona je građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

– EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne energije – poručila je Mihajlović.

Procenila je da će oko 200.000 domaćinstva biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.

Zorana Mihajlović o nesposobnosti Tome Mone: Da sam ja ministar, auto-put bi bio završen

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

279 Shares
279 Shares
Share via
Copy link