Magazin Srbija

Zorana Mihajlović o nesposobnosti Tome Mone: Da sam ja ministar, auto-put bi bio završen

Zorana Mihajlović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 kazala je da je ponosna na stotine kilometara puteva koji su izgrađeni dok je bila ministar saobraćaja, a da je za godinu dana koliko je na čelu Ministarstva rudarstva i energetike energetski sektor – probuđen.

– Šest godina sam bila ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kada je reč o deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od Čačka do Požege ja sam bila deo procesa pregovaranja, moj potpis je na ugovoru. Nastavilo se sa radovima, iako može bolje, jer se kasni. Da sam ja i dalje ministar, sigurno bi sve bilo završeno ranije. Ponosna sam na svaki metar puta koji se uradi jer znam koliko je to težak posao, ali mora više. Bez obzira na to što je rad Vlade oročen na godinu dana, svako mora da daje svoj maksimum. Imam svoje mišljenje i stav, i uvek ću ga jasno reći – kazala je ministarka na K1.

Zorana Mihajlović istakla je da je u razgovoru sa građanima zaključila da su im najvažnije dve stvari.

– Svi će vam kazati da žele da imaju dobar put, da imaju dovoljno struje i da ne bude skupa. Kada je tako, mi moramo da učinimo sve da tako bude. Da kompletno damo sebe. Aleksandar Vučić me je naučio da je semafor jedini važan, rezultat. Samo to se meri – kazala je Mihajlovićeva u „Uranku“.

Gasni interkonektor

Ministarka je najavila da će gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad-Bugarska čija je izgradnja počela juče, biti izgrađen krajem 2023. godine.

– To će nam u decenijama pred nama omogućiti gasnu nezavisnost. Dugo smo imali samo jedan pravac, iz Ukrajine preko Mađarske. Sada imamo dva pravca, ali iako smo promenili rute, nismo promenili snabdevače. Uz interkonektor moći ćemo da dobijamo gas iz Grčke, Azerbejdžana, Izraela… Mi smo mala zemlja i moramo misliti na gasnu bezbednost i sigurnost u godinama pred nama – rekla je Zorana Mihajlović.

– Vojvodina i pojedini delovi Srbije su gasifikovani, ali to je i dalje mali procenat. Svega je 35 do 40 odsto zemlje gasifikovano. Nema raloga da taj procenat ne bude mnogo viši.

Javna preduzeća

Mihajlovićeva kaže da je sektor energetike probuđen, da ima otpora ali da se ona rukovodi strategijom i zakonima i da povratka na staro – nema.

– Oni koji vode javna preduzeća moraju da sprovode politiku vlade. Ko nije za to, moraće lagano da napusti javna preduzeća. Javna preduzeća su otuđena od države. To mora da se menja.

Moj stav o radu javnih preduzeća je isti i ne može da se promeni preko noći. Kada je reč o Bajataoviću i interkonektoru, on radi ono što stoji u ugovoru. „Srbija gas“ je krajnji korisnik gasovoda. Za mene je energetika jednako profit i mora da bude tako. Javna preduzeća moraju da ostvaruju enormne profite – kaže Mihajlovićeva.

– Ne može se sa istim ljudima nešto promeniti. Nije tu reč o SPS-u, već o svima. Moramo ulagati u elektroprivredu. Mi za više od 30 godina nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet. Moramo da otvaramo hidroelektrane, vetroelektrane, solarne, elektrane na bio masu.

EPS

Zorana Mihajlović kazala je ovog jutra na K1 da se nikada nije mešala u kadrovsku politiku i izbore direktora.

– Verujem da ćemo vrlo brzo imati v.d. direktora EPS-a i ja bih to volela da vidim što pre. Ali, direktor ne može sam sve da uradi. Mora da ima ozbiljan tim. Ljudi koji su bili u EPS-u u prethodnom periodu trebalo bi da rade druge poslove, da se oformi novi tim. To je ranjeno preduzeće i neophodna su mu struka, jasni planovi šta se radi i ozbiljan rad. Mi svakog dana uvozimo 15 do 20 odsto električne energije. Ako ne uložimo u elektroprivredu – uvozićemo mnogo više.

Zamena stolarije i ugradnja solarnih panela

Ministarka rudarstva i energetike kaže da ima dovoljno novca za subvencije zamene stolarije i solarne panele.

– Evo jedne ekskluzivne vesti, ovog jutra raspisali smo javni poziv za subvencije za zamenu stolarije i solarne panele, i rok za prijavu opština i gradova je 15 dana. Nakon toga, lokalne samouprave objavljuju poziv za građane i firme koje će te radove sprovoditi. Novca ima, pozivam sve da se prijave. Za tu svrhu izdvojili smo ove godine 250 miliona evra. I lokalne samouprave izdvojile su novac. Pokrivamo 50 odsto troškova. Građani će tako smanjiti račune i uštedećemo godišnje proizvodnju cele jedne termoelektrane.

Naslovne strane i napadi

Kako kaže Zorana Mihajlović, naslovne strane u prethodnom periodu za nju su bile očekivane.

– Kada radite i govorite da nešto nije dobro, onda shvatite da postoji foilder sa svim tim naslovnim stranama i kako će se brzo pojaviti oni koji će govoriti da ja ne radim kako treba. Ako razmišljam o tome, onda je to krug bez povratka.

Vrlo često oni koji nisu uspešni u svojim poslovima priklanjaju se onima koji plaćaju medije. Moj poziv svima njima je da su im vrata otvorena i da bi sve probleme trebalo da rešavamo udruženi – rekla je Zorana Mihajlović na K1 i objasnila kakav je njen odnos sa predsednikom Vučićem.

– Predsednik i ja radimo zajednički. Da li mislite da bih sve ove godine bila u Vladi da nemam podršku čoveka koji me je pozvao da uđem u SNS? Mislim da ga nikada nisam obrukala, a ni on mene nikada nije razočarao.

Nemamo takav odnos da me pohvali, ali me kritikuje. Mislim da upravo iz kritike možete da pravite bolje. Mi imamo naš odnos i on nije za medije. I za 30 godina, i kada ne budem u Vladi, to će biti naš odnos, isti. Sa Anom Brnabić imam poslovni odnos kakav i treba da bude.

Rio Tinto

Zorana Mihajlović je u „Uranku“ kazala da nije advokat Rio Tinta i da je na tu priču stavljena tačka.

– Pisanja medija o kupovini zemljišta Rio Save odnose se na period pre nego je doneta odluka Vlade da zaustavlja ceo projekat i da poništava uredbu o prostornom planu. Rio Tinto jeste vlasnik tih parcela, ali nije mu država u tome pomogla.

Pregovarali su i svojim novcem kupovali parcele od građana. One su njihovo vlasništvo i to je između meštana i ćerke kompanije Rio Sava. To je urađeno ranije, pre odluke Vlade, i sa tom pričom je završeno.

Litijum i kvalitet vazduha

Ministarka kaže da nikada ne može da se složi sa tim „da ništa u vezi sa litijumom ne treba da radimo i da treba da ukinemo rudarstvo“.

– Termoelektrane jesu izvor zagađenja jer je naša proizvodnja zasnovana na korišćenju najnekvalitetenijeg uglja i to decenijama zagađuje vazduh. Ali, u Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru najveći zagađivači vazduha su individualna ložišta.

Naše ministarstvo daje novac za zamenu kotlova kroz subvencije, kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. U iznosu od 50 odsto kao i za stolariju. Javite se na javne pozive i pomoći ćemo.

Električna vozila su budućnost kao i litijum, a na nama je da li ćemo ga uvoziti. Hoćemo li sve mineralne sirovine da uvozimo, da porušimo sve termoelektrane i da ovde sve bude zeleno? Hajde da otvorimo javnu raspravu.

Ne može Savo Manojlović da bude jedini koji će da odlučuje o ekologiji. Neka javna rasprava traje i šest meseci, neka učestvuju institucije i svi građani – rekla je Zorana Mihajlović na K1.

190 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap