Srbija Vesti

Zli frilenseri i Srbija zemlja neograničenih mogućnosti – zadatak na srednjoškolskom takmičenju nasmejao javnost

frilens
Printscreen

Greškom, odnosno vrlo verovatno namernom greškom, komisije koja je zadavala zadatke na srednjoškolskom kvalifikacionom takmičenju iz programiranja tekst jednog od zadataka bio je prilično intrigantan i provokativan.

Ironični tekst zadatka neke je uvredio, neke nasmejao, ali mu se aktuelnost ne može poreći.

– Država Srbija je u svetu poznata po izuzetnoj brizi o svojim građanima i pružanju neograničenih mogućnosti za zaposlenje svakom od nas. Međutim, kako to uglavnom biva, postoje neki zli nezadovoljni ljudi, koje ćemo, u svrhu zadatka nazvati frilenseri. Svi frilenseri žive u državi Srbiji, dok novac zarađuju izvan države. IT frilenser zarađuje Pi dolara godišnje. Frilenseri na svaki način pokušavaju da zaobiđu porez prema državi, tj. izbegavaju da uplate deo svoje sumnjive zarade u državni budžet.

Ipak, Srbija je čak i ovaj put odlučila da bude blagonaklona prema svojim građanima, tako da će uvesti u procentima fiksni porez za sve frilensere. Naravno, frilenseri ne bi bili frilenseri da ne zakomplikuju stvar. Oni su shvatili da ako porez bude suviše visok, oni uopšte neće raditi (živeće od svežeg vazduha), samo da država ne bi zaradila neki dolar od njih.

Konkretnije, ako porez bude striktno veći od Pi procenta, IT frilenser će odustati od posla. Nas, poštene, dobronamerne i zadovoljne građane, interesuje koliko najviše država može zaraditi u dolarima ako optimalno postavi porez – glasi pomenuti zadatak, piše Danas, a prenosi 021.

Profesor informatike iz jedne beogradske gimnazije veruje da je u pitanju ironija i inteligentna kritika državi.

– Verujem da je sastavljač zadatka hteo da napravi realan matematički problem i kvalitetan zadatak, ali i da izvrgne ruglu besmislenu odluku o retroaktivnoj naplati poreza – navodi ovaj profesor.

Iz Društva matematičara Srbije potvrđuju za Danas da se pomenuti zadatak pojavio u drugom krugu kvalifikacija, ali da je vrlo brzo zamenjen. Marko Savić, predsednik takmičarske komisije, objašnjava da zadatke sprema komisija imenovana od strane DMS. Komisija je, kako kaže, sastavljena većinski od mladih ljudi koji čitav posao organizacije takmičenja rade volonterski.

– Tekst u pomenutom zadatku je napisao jedan mladi član komisije koga ne želim da imenujem, s obzirom na to da je napisan bez ikakvih drugih namera osim da bude šaljiv. Pojedini frilenseri su taj tekst protumačili kao napad na njih, ne shvativši da je namera bila šala. Zbog velikog posla i žurbe u pripremi takmičenja, recenzija nije urađena valjano i taj zadatak je dat na takmičenju – objašnjava Savić i zaključuje da je tekst neprimeren i da mu nije bilo mesta na takmičenju, ali da nije bilo nikakve loše namere.

Frilenseri: Nećemo da plaćamo tuđe greške! Premijerka pozvala na pregovore (VIDEO)

oznake
27 Shares
Share via
Copy link