Srbija Vesti

Frilenseri: Nećemo da plaćamo tuđe greške! Premijerka pozvala na pregovore (VIDEO)

protest-frilenseri-16-1
Foto: Facebook

Više hiljada radnika na internetu protestovalo je danas od 15 časova ispred Doma Narodne skupštine, zbog najavljenog retroaktivnog oporezivanja njihovog rada.

Građani su organizovano došli iz više gradova Srbije – iz Novog Sada, Subotice, Sombora, Užica…

Njih u je u toku protesta pozvao šef kabineta premijerke Ane Brnabić na pregovore u Vladu, koji će biti održani u ponedeljak.

“Ovako stvari stoje. U ponedeljak se u Vladi pojavljuju ministar finansija Siniša Mali, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković da sednu za pregovarački sto za nama, da razgovaramo o porezu”, rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Protest je organizovan u očekivanju dogovora sa Vladom Srbije oko naplate poreza koji bi bio na obostranu korist. Oni ne žele retroaktivnu naplatu petogodišnjeg poreza i ne u iznosima većim od polovine svojih petogodišnjih primanja.

Zato traže pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu – frilensera.

Kolona demonstranata krenula je u protestnu šetnju i kreće se trasom Skupština – Kneza Miloša – Vlada Srbije – Nemanjina ulica – Slavija – Beogradska ulica – Bulevar kralja Aleksandra – Skupština.

Iz Udruženja radnika na internetu rekli su da nisu kriminalci koji neće da plaćaju porez, nego ljudi koji su ostali da se bore i rade u svojoj zemlji.

Pogačar je na početku protesta okupljene pozvao na minut ćutanja za Olivera Ivanovića i sve lekare i druge građane preminule od korone.

“Siguran sam da oni ne bi hteli da ćutimo”, rekao je Pogačar.

Frilenserka Tatjana Ćopić rekla je da radi za stranu firmu, koja ima predstavništvo u Srbiji.

“Samohrana sam majka maloletnog deteta. Počela sam da radim odmah posle porođaja. Bez ikakvih prava. Radila sam praznikom, vikendom sa detetom u ruci. Sada me zove poreska uprava, i traži mi da platim poreze. Zovu mene, a ne tu firmu. Ne želim da platim ništa, jer ništa ne dugujem. Dete nisam mogla da upišem u vrtić jer sam nezaposlena. Kako onda mogu da plaćam poreze i doprinese. Ne osećam se dužna ovoj državi, to je sve što mogu da kažem”, navela je Ćopić.

Mia Amon, iz udruženja Zaštitnik prava privrednika i preduzetnika, rekla je da poreski sistem mora da bude pravedan i progresivan.

“Uslovi poslovanja moraju biti normalni. To su službenici ove države dužni da obezbede. Prava i obaveze vrede i za državu, a ne samo za nas da imamo obavezu, a da nemamo prava. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Ova država duguje nama, pravedan sistem u kome privreda može normaln oda razvija. Stop represiji, stop prinudnoj naplati. Stop plaćanju tuđih grešaka. Stop nepravednom poreskom sistemu”, navela je ona.

Frilenseri i članovi Udruženja radnika na internetu najavili su i radikalizaciju protesta – blokiranje gradova, institucija i obaranje sajtova državnih institucija, ukoliko ne bude pregovora s predstavnicima vlasti, na prvom mestu s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, prenosi portal 021.

Vučić frilenserima: Sledi vam krivična odgovronost, a porez ima da se plati

 

PARTNERI SAJTA


183 Shares
183 Shares
Share via
Copy link