Srbija Vesti

Frilenseri od večeras do 10. aprila ‘kampuju’ ispred Skupštine Srbije

Udruženje radnika na internetu započeće večeras (7. april) protest ispred Skupštine Srbije, gde će ostati sve do 10. aprila. Frilenseri protestuju jer su nezadovoljni predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je ponudila Vlada Srbije i prema kojim im država potražuje i do 80% ostvarenih prihoda u prethodnih pet godina.

Predsednik tog Udruženja Miran Pogačar rekao je agenciji Beta da je protest prijavljen policiji i da će se ispred zgrade Skupštine razapeti jedan veliki šator, a još oko stotinak manjih biće raspoređeni po trotoaru, kolovozu i parku, gde će boraviti frilenseri i odakle će raditi, pa će saobraćaj, verovatno biti prekinut.

„Naš cilj je da sprečimo usvajanje predloženog modela oporezivanja frilensera jer je predviđeno da dažbinama čija se naplata traži retroaktivno i tekućim koje će se utvrditi, bude obuhvaćeno više od pola prihoda“, rekao je Pogačar.

Dodao je da je predlog Vlade Srbije za njih apsolutno neprihvatljivo i da nisu oni krivi što država nije na vreme donela zakon po kome bi njihovi prihodi bili oporezivani na vreme, a ne da se sada od njih retroaktivno traži porez za poslednjih pet godina.

Pogačar je rekao da frilenseri ni u jednoj od okolnih zemalja nisu oporezovani „unazad“, a da oni nisu krivi, već država, dokaz je činjenica da je u nekoliko navrata nudila ustupke.

Frilenseri su se, prema njegovim rečima, svojevremeno u poreskim filijalama raspitivali po kom modelu da plate porez na prihod, ali da im je rečeno da njih zakon „ne prepoznaje“ kao kategoriju radnika.

„Predlog Vlade ugrožava život velikog broja frilensera jer su njihova dugovanja do dvadesetak puta veća od ostvarenih primanja, a uz to bi trebalo da plaćaju i tekuće obaveze kada se donese zakon o porezu na prihod frilensera“, rekao je Pogačar.

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika, a zatim je u pregovorima ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati i Vlada Srbije je predlog usaglašavala sa njihovim zahtevima, a Pogačar je ocenio da to udruženje nema legitimitet i da nije reprezentativno.

Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila harač frilensera, samo još Kebara i Langura da pogode taster ‘da’

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link