Lifestyle

Žene preskaču preko prepreka dok muškarci pokraj njih trče po čistoj stazi

Žene sve češće zauzimaju najviše pozicije u mnogim profesijama, a današnji očevi su u mnogo većoj meri uključeni u podizanje dece i brigu o domaćinstvu nego što je to ranije bio slučaj. Ipak, još uvek ne možemo reći da zaposlene majke i očevi dobijuju jednake prilike tokom profesionalne karijere.

Žene preskaču preko prepreka dok muškarci pokraj njih trče po čistoj stazi. Ovu jednostavnu metaforu ilustrovao je peruanski karikaturista dnevnih novina La Republika te je na briljantan način prikazao kompleksne izazove s kojima se suočavaju zaposlene majke, a na kraju krajeva – i sve zaposlene žene.

Zahvaljujući objavi indijskog milijardera Ananda Mahindre na Tviteru, ovaj crtež postao je viralan, piše portal Deciologija.

Mahindra je objavio crtež nakon što je pomagao čuvati svog jednogodišnjeg unuka nedelju dana.

“Čestitam svakoj zaposlenoj ženi i priznajem da njihov uspeh zahteva puno veću količinu napora nego kod njihovih muških kolega”, napisao je u objavi.

‘Majčinska kazna’ za žene na poslu nakon rođenja deteta

Mahindra je u pravu da trebamo uložiti veći napor, ali za njega nismo više plaćene. Кada muškarci postanu očevi – često napreduju na poslu te zajedno s time imaju i veću platu dok se mnoge žene nakon majčinstva susreću s ‘majčinskom kaznom’ te izostankom od napredovanja na poslu. Čak i danas, u 2019. – majke su često viđene kao ‘glavni’ roditelj.

Žene nose teži mentalni teret, rade više sati uz sav neplaćeni rad, provode više vremena u odgajanju dece i kućnim poslovima te imaju manje vremena da se brinu za sebe.

S druge strane, jedno istraživanje je otkrilo kako se slobodno vreme muškaraca zapravo poveća nakon roditeljstva dok se majkama poveća jedino radno opterećenje kod kuće. Treba naglasiti kako crtež nije postao viralan jer je duhovit. Upravo suprotno. I nažalost, s njim se mogu poistovetiti mnoge majke.

Dobre vesti su da još uvek možemo srušiti te prepreke, a ulaganja u odgajanje dece i plaćeni porodiljski mogu nam pomoći.

Biti zaposlena majka je teško, ali mi to možemo!

Nešto se gadno pobrkalo, kad muškarci hoće da žena nosi pantalone

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1K Share
1K Share
Share via
Copy link