Koronavirus Svet

Jedna stvar je zajednička za zemlje koje se dobro nose sa pandemijom

liderke-koronavirus

Primere pravog liderstva u vreme krize nalazimo u državama poput Islanda, Tajvana, Nemačke, Novog Zelanda, Finske, Islanda i Danske, gde žene pokazuju svetu kako se upravlja kada dođu teška vremena, piše Forbes.

Ključne karakteristike koje su liderke ovih država pokazale jesu istina, odlučnost, ljubav i empatija.

Istina

Angela Merkel, nemačka kancelarka, veoma rano je istupila i mirno saopštila svojim građanima da se radi o ozbiljnom virusu koji će inficirati do 70% stanovništva. Ona ga je shvatila ozbiljno, pa su i njeni sunarodnici.

Odmah su započeli sa testiranjima. Preskočili su fazu poricanja, ljutnje i neozbiljnosti koje smo videli u drugim zemljama.

Brojke u ovoj zemlji mnogo su niže od susednih evropskih država, a očekuje se da uskoro počnu sa relaksiranjem ograničenja.

Odlučnost

Među prvima i najbržima u donošenju ključnih odluka bila je Tsai Ing-wen’s na Tajvanu. Još u januaru, sa prvim znakovima nove bolesti, uvela je 124 mere kako bi zaustavila njeno širenje, izbegavši tako stroge mere izolacije prisutne u drugim zemljama.

Ona sada šalje 10 miliona zaštitnih maski u Ameriku i Evropu. Ing-wen je izvela ono što CNN naziva jednim od najboljih odgovora na epidemiju, držeći je pod kontrolom i do sada beležeći samo šest smrtnih slučajeva.

Džasinda Ardern na Novom Zelandu rano je uvela izolaciju i bila kristalno jasna po pitanju maksimalnog nivoa uzbune.

Uvela je samoizolaciju za ljude koji dolaze na Novi Zeland veoma rano, kada je u celoj zemlji bilo samo 6 slučajeva, a ubrzo zatim u potpunosti zabranila ulazak stranih državljana.

Jasnoća i odlučnost spasili su Novi Zeland od oluje. Do sredine aprila imali su samo četiri smrtna slučaja.

Tehnologija

Island pod vođstvom premijerke Katrin Jakobsdotir nudi besplatno testiranje svim svojim građanima, što će omogućiti izučavanje širenja virusa i stope smrtnosti na osnovu preciznih podataka.

Većina zemalja radi ograničen broj testiranja kod ljudi sa simptomima. Zbog masovnog testiranja i zbog temeljnog sistema praćenja zaraženih, nisu morali uvoditi mere izolacije niti zatvarati škole.

Sana Marin postala je najmlađa premijerka kada je izabrana prošlog decembra u Finskoj. Kao prava milenijalka, ona predvodi borbu protiv virusa koristeći influensere na društvenim mrežama, jer zna da ne prate svi tradicionalne medije.

Ljubav

Premijerka Norveške, Erna Solberg, došla je na inovoativnu ideju da se putem televizije direktno obrati deci u Norveškoj, a slično je uradila i premijerka Danske Mete Frederiksen koja je održala pres konferenciju samo za decu.

Ona je odgovarala na pitanja dece, objašnjavajući im da je u redu da se osećaju uplašeno. Ono što zapanjuje jeste koliko je ova ideja jednostavna, a opet originalna, jer je se nikada do sada nijedan lider nije setio.

Generalno, empatija i briga koje su sve ove liderike pokazale čini se kao da dolaze iz paralelnog univerzuma. A sada uporedite ove liderice i njihove priče sa “muškarčinama” koji koriste nastalu krizu da učvrste svoju autoritarnu vladavinu u kojoj: okrivljuju druge, kontrolišu pravosuđe, demonizuju novinare i guraju svoje zemlje u mrak, poručujući “nikada se neću povući sa vlasti” (Tramp, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duerte, Orban, Putin, Netanjahu…), piše Forbes.

10 stvari koje nikad više neće biti kao pre: Da li svedočimo buđenju novog svetkog poretka?

PARTNERI SAJTA


50 Shares
Share via
Copy link