Magazin

Mlada finska premijerka predložila da se radi 4 dana sedmično po 6 sati

premijerka-finske
Sana Marin Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Finska premijerka Sana Marin nedavno je postala glavna svetska vest kada je u svojoj 34. godini proglašena za najmlađu premijerku na svetu. Njena ideja o četverodnevnoj radnoj sedmici sa šest radnih sati u danu vruća je tema u ovoj zemlji još od avgusta, kada ju je prvi put najavila.

Dok sve više kompanija nastoji povećati produktivnost uz zadržavanje naglaska na ravnoteži između radnog i privatnog života, ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje sve uobičajenija.

Države u Evropskoj uniji posebno su poznate po kulturama rada prilagođenim porodici i porodičnom životu, a Finska se ne razlikuje.

„Četverodnevna radna sedmica, šestosatni radni dan. Zašto to ne bi mogao biti sledeći korak? Je li osmosatno radno vreme zauvek definisano? Verujem da ljudi zaslužuju provesti više vremena sa svojom porodicom i voljenima, baveći se svojim hobijima i drugim aspektima svog života poput npr. kulture. To bi mogla biti sledeća stepenica za nas u radnom svetu”, izjavila je nedavno Sana Marin za novine Helsinki Times.

Mlada premijerka je majka jednog deteta i trenutno predvodi koaliciju levog centra sastavljenu od pet stranaka, a koje predvode žene. Tri od njih su mlađe od 35 godina.

Nova finska premijerka je bivša ministarka saobraćaja i komunikacija, a dok je bila na toj funkciji takođe se zalagala za kraće radne sedmice kako bi se poboljšao odnos radnika, ali i povećala produktivnost.

Sve više kompanija nastoji da poveća produktivnost i uspostavi ravnotežu između radnog i privatnog života, a ideja o kraćoj radnoj sedmici postaje uobičajena.

Trenutno u Finskoj normalno radno vreme podrazumijeva osam sati dnevno i pet dana u sedmici. Ideju o skraćenom radnom vremenu odobrava minisitarka obrazvanja Li Anderson.

„Od velike je važnosti dopustiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vreme. To pitanje nije povezano s tim što ga predlažu žene, već se odnosi na pružanje pomoći i ispunjavanja datog obećanja biračima“, rekla je Li Anderson.

U susednoj Švedskoj, gde je testirano šestočasovno radno vreme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici sretniji, produktivniji i bogatiji, prenose agencije.

Šta rade deca u Finskoj kada pada kiša, a šta u Srbiji?

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
42.7K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
42.7K Shares
Copy link