Svet Vesti

Zemlja je počela da se okreće sporije, dani su sve duži, a naučnici su i dalje u čudu

zemlja
Foto: NASA

Planeta Zemlja počela se okretati sporije, čineći dane dužima, a naučnici se bore shvatiti zašto je to tako. Postoje procesi koji ukazuju na to da je Zemljin dan produžen za približno 86.400 sekundi.

Tokom miliona godina, rotacija planeta se usporavala zbog trenja uzrokovanog Mesecom.

Svakih 100 godina dužini dana dodaje se oko 2,3 milisekunde – pre više milijardi godina, dan na Zemlji trajao je samo 19 sati. Sada, međutim, stalna sporost Zemlje je bez presedana i traje zadnjih 50 godina i Zemljina vrtnja se usporila za oko 6 sati u proteklih 2740 godina, prema studiji objavljenoj u Proceedings of Royal Society A. u 2016. godini.

“Utvrđeno je da brzina rotacije odstupa od uniformnosti, tako da se promena dužine srednjeg solarnog dana povećava prosečnom brzinom od +1,8 ms po veku. To je znatno manje od stope predviđene na temelju plimnog trenja, koja iznosi +2,3 ms po veku”, napisali su istraživači.

Zemlja je dosegla svoj najduži dan 29. juna 2022, ali opšti je trend da se dani produžuju bez dostupnog objašnjenja.

Postoji nekoliko teorija: vremenski sistemi koji tope ledene ploče mogli bi imati dugoročni učinak jer se na nižim visinama planeta smanjuje prema unutra. Međutim, one se smanjuju doslednom brzinom pa možda ne odgovaraju tako nagloj promeni.

Moguće je da fluktuacije u brzini rotacije planeta poznate kao “Chandlerovo kolebanje”, gde malo, nepravilno kretanje Zemljinih geografskih polova po površini zemaljske kugle mogu uzrokovati uticaj.

Konačno, uzrok tome mogu biti procesi u unutrašnjim ili spoljnim slojevima Zemlje, okeani, plima ili čak klima. Veliki potresi takođe mogu promeniti dužinu dana, ali količina je obično minijaturna, piše Independent.

Izvor: net.hr

Čovečanstvo u “ekološkom dugu”, potrošili smo sve prirodne resurse za ovu godinu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link