Magazin Poznati

Čola danas puni 70 godina i nastupa za 20 dana. Srećan ti rođendan, veliki dečače

zdravko čolić
Foto: GORAN SIVAČKI

Zdravko Čolić danas proslavlja svoj 70. rođendan. Jedna od najvećih zveda bivše Jugoslavije ima skoro 50 godina dugu muzičku karijeru iza sebe, 15 studijskih albuma i gotovo da je svaka pesma hit i dan danas. Miljenik žena i večiti dečak je jedne prilike  izjavio -Jedino što znam je da su žene moja najvažnija publika-

Teško je imati omiljenu Čolinu pesmu, jedino ako mogu sve da budu omiljene.

Zdravko Čolić je rođen u Srajevu 30. maja 1951. godine. Njegova muzička karijera počela je 15. aprila 1972. godine na festivalu „Vaš šlager sezone“ gde je Čola izveo pesmu Kemala Montena „Sinoć nisi bila tu“ koju je trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je odustala. Čolić je tada osvojio treće mesto publike i nagradu za interpretaciju i upravo ova pesma je njegov prvi veliki hit. Od tog momenta zvanično počinje njegova solo karijera, kojom će se uzdići na mesto najveće estradne zvezde na prostorima tadašnje SFRJ.

Naredne 1973. godine je sa pesmom „Gori vatra“ predstavljao Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Luksemburgu.

Njegov prvi studijski album „Ti i ja“ izašao je 1975. godine i serija jakih pesama „Vagabund“, „Igraš se vatrom“, „Loše vino“. Muziku je komponovao Goran Bregović a tekst pisao Arsen Dedića. Najbliži saradnik mu je bio Kornelije Kovač i tu praksu neće menjati ni na sledećim albumima. Do danas je izdao 15 albuma i lansirao toliko hitova da je teško prebrojati a najverniji Čolini obožavaoci će reči da su sve pesme postale hitovi.

Krajem 1976.godine, Zdravko odlazi na svoju prvu jugoslovensku turneju. Devojke su ludele za Zdravkom toliko da je posle beogradskog koncerta, dok je Čola davao autograme z Jugotonovoj prodavnici, kordon devojka izlomio izlog trudeći se da mu priđu bliže.

Međutim, ono što tada cela nacija nije znala je činjenica da je Zdravko bio spreman da digne ruke od svega i napusti muziku zauvek.

– Na nagovor jednog ortaka iz Zagreba napravili smo neki PTT program za poštu. Razvodili smo ljudima kablovske kutije po kućama. Bio je to odličan posao, ali mi je nedostajala muzika” – otkrio je svojevremeno Čola.

Međutim, malo poznato da se Zdravko Čolić odlučio krajem sedamdesetih, da iskoristi svoj talenat i da svoju već veoma uspešnu balkansku karijeru proširi na svetsko tržište. S obzirom na to koliko je strancima teško da izgovore naša imena, njegovi producenti su odlučili da Zdravko postane – Dravko. Iako je snimio nekoliko pesama na različitim stranim jezicima, Čola je od ove namere odustao jer bi u tom slučaju morao da napusi bivšu Jugoslaviju i preseli se u Nemačku.

Ludovala je cela Jugoslavija za Zdravkom, što zbog muzike a što zbog specifičnog imidža. Simpatičan, završio fakultet, bio je primer kako treba da izgleda i da se ponaša mladić. Mnoge mame su baš njega uzimale za primer.

– Ljudi su sami izgradili sliku na osnovu mog načina života: te familija, te fakultet, te posao, te popularnost; to su elementi koje je narod uzeo i od njih napravio sliku po svom ukusu. Javnost je stvorila sud o meni. Nisam bio taj koji je potencirao pamet i lepotu ili…Mada, priznajem. Ta je slika vrlo blizu mene- rekao je Čola za magazin Intervju 1981. godine.

Za isti časopis rekao je da nikada nije mislio da će postati zvezda. Još kao mali, voleo je dramske sekcije, glumu, recitovanje i javni nastup mu nije bio stran ali mislio je da se oko njega nikada neće dizati velika prašina.

Čolić je podigao  veliku prašinu,  pa i danas, nakon skoro pola veka na muzičkom nebu, Zdravkova zvezda blista.

2019. godine Zdravko je krenuo na turneju koju je nastavio i u 2020. godini po većim gradovima bivše Jugoslavije, zakazao nastupe po Evropi, Americi, Kanadi, a posle 15 godina ponovo je nastupao i u Londonu. Ali vrhunac turneje dogodio se u Beogradu novembra i decembra 2019. godine.

Čola je čak šest večeri punio Štark Arenu, dan za danom. Svi su želeli na koncert i ovim je Čola ispisao istoriju i postavio rekord koji teško da če neko moći da nadmaši. Jer, on je Zadravko Čolić!

Svoj privatni život Zdravko Čolić je držao dalje od očiju javnosti. Nije puno govorio o njemu i trudio se da odvoji posao od privatnosti. Godine 1981. na pitanje novinara o braku, rekao je da nije spreman i da brak doživljava ozbiljno. Svoju izabranicu Aleksandru je pronašao mnogo kasnije. Oženio se 2001. godine,  danas žive u skladnom braku već 20 godina i imaju dve ćerke.

-Nas dvoje smo se venčali potpuno spontano na 1. maj. Svi su mislili da je skrivena kamera jer smo pošli na uranak. Dugo smo bili u vezi pa je to bilo dža ili bu. Da bi veza ili brak trajali, moraju da postoje poštovanje i prijateljstvo – rekao je Čolić za “Story.

Jednom prilikom ispričao je i kako ga je Aleksandra osvojila.

– Svaki muškarac voli da neko brine o njemu. Mislim da je to bilo presudno. Upoznali smo se davnih dana u Makarskoj. Aleksandra je studirala u Beogradu pa smo nastavili da se viđamo, a s vremenom smo počeli vezu. Osvojila me je jednostavnošću i privrženošću. Posvetila mi se, misli o meni, brine moje brige – rekao je Čolić.

Čola će svoj sledeći nastup zakazao za 19. jun u Kragujevcu.

Kako je nastala pesma Ti si mi u krvi? Čolić nije verovao da će postati hit

Čitajte Luftiku na Google vestima

643 Shares
643 Shares
Share via
Copy link